Index Vakbarát Hírportál

Készül az LMP-s bukta

2010.08.30. 17:18 Módosítva: 2010.08.30. 17:31

Nemcsak az LMP-s főpolgármester-jelölt, hanem a kerületi polgármesteri posztokért indulók is rosszul állnak az ajánlószelvény-gyűjtésben. Négy nappal a határidő lejárta előtt Jávor Benedek csapata a szükséges mennyiség felét szedte össze, és hozzá hasonló eredményeket tudnak felmutatni a többiek is.

A Lehet Más a Politika vezetői nem nagyon rejtik véka alá, hogy hamarosan véget érhet pártjuk választási sikerszériája.

Az LMP tavasszal váratlanul jól szerepelt az országgyűlési választáson, az alig egy éves működés után 7,48 százalékos támogatással alapíthatott frakciót a parlamentben. A szereplésről alkotott képet javította, hogy Budapesten messze az országos átlag felett, 12,8 százalékot teljesítettek.

Az Index információi szerint az optimizmusra alapot adó számok ellenére a párt országos választmányában többen felvetetették, hogy nem érdemes a budapesti főpolgármesteri és a polgármesteri posztokkal kísérletezni, mert ennek a párt reális állapota miatt komoly kockázatai lehetnek. Akkor azonban a többség úgy látta, többet ártana a pártnak, ha csak az önkormányzati képviselői helyekre hajtanának, és nem neveznének meg helyi irányító figurákat.

Négy nappal a kopogtatócédulák leadási határideje előtt az LMP főpolgármester-jelöltje, Jávor Benedek a szükséges ajánlók felét sem szedte még össze, és hasonlóan gyengén állnak a kerületek polgármesterjelöltjei is.

A kampánycsapat még reménykedik abban, hogy az utolsó pillanatokban meglódul a gyűjtés, azt azonban hozzáteszik: ha összejön a 28 ezer darab a szokásos 10-20 százalékos biztonsági tartalékkal, az kisebb csoda lesz. A legjobban a zuglói LMP-sek állnak, akik a szükséges ajánlószelvények 70 százalékát tudták összegyűjteni (tavasszal is ez volt az egyik legtöbb szavazatot elérő LMP-s kerület).

A pártban azzal magyarázzák a gyenge teljesítményt, hogy az elmúlt hónapokban sokan lemorzsolódtak az indulásánál még lelkesen közreműködő civilek közül, ezért nehéz aktivistákat találni. Kicsi a párt kampánykerete is egy nagyobb apparátus működtetéséhez.

A várható bukta okaiként említik az is, hogy a Fidesz által módosított választási szabályok a korábbiaknál jóval kedvezőtlenebbül érintik a kis pártokat.. Túl rövid most a gyűjtési határidő, amely alatt az eddigi mennyiség kétszeresét kell begyűjteni.

Az Index információi szerint az LMP-nél jobban áll, de több ezer ajánlója hiányzik még a jobbikos Staudt Gábornak is. Úgy tudjuk, hétfőn 22 ezer darab környékén állt a gyűjtés. Az MSZP, amely a tavasszal lejtmenetben volt, az ajánlógyűjtésben jól teljesített. Szinte minden kerületben, és a főpolgármester-jelöltek között is a szocialisták adták le elsőnek céduláikat.

Úgy tudjuk, a magas ajánlási küszöb a viccpárt indulását is meg fogja akadályozni. A Kétfarkú Kutya Párt fővárosi és VII. kerületi jelöltje is messze van még a pénteki zárás előtt szükséges mennyiség összegyűjtésétől.



Rovatok