Index Vakbarát Hírportál

Jávor: Az MSZP-nek és a Jobbiknak is érdeke az LMP jó szereplése

2010.09.03. 07:30 Módosítva: 2010.09.03. 07:31

Az LMP főpolgármester-jelöltje szerint az elsődleges cél az, hogy a Fidesz ne szerezzen többséget a fővárosi közgyűlésben, de ezt az MSZP és a Jobbik nem akarja megérteni. Interjúnkból kiderül, hogy fűzik-e Jávor Benedeket rokoni szálak Jávor Pálhoz, és modern Ludas Matyinak tartja-e magát.

Hogy áll a kopogtatócédula-gyűjtés?

Pontos számot nem tudok mondani. A kitelepült gyűjtőhelyeken folyamatosan gyűlnek a cédulák.

Hány helyen gyűjtik a szelvényeket?

Budapesten tízegynéhány kitelepült gyűjtőpontunk van a fontosabb csomópontokon, és száz körüli egyéb gyűjtőhely, boltokban, postaládákban. A csütörtök reggeli állás szerint körülbelül 23 ezer cédula gyűlt össze. Ami azt jelenti, hogy rátartással 6000-6500 szelvényt kell még péntek délután 4-ig összegyűjteni. Az elmúlt napok dinamikája alapján erre van esély.

Tegnap-tegnapelőtt hirtelen meglódult a gyűjtés az oldalán fellelhető adatok szerint. Minek köszönhető ez a nagy nekibuzdulás?

Több oka van. Nagyon gyakori, hogy az a szimpatizánsunk, aki begyűjti az ismeretségi köréből a cédulákat, csak a kampány végén hozza be és adja le a szelvényeket. A másik, hogy az LMP-szimpatizánsok olyanok, mint az egyetemista, aki az utolsó pillanatra halasztja a vizsga előtti tanulást. Sokan most ébredtek fel. A harmadik, hogy egyszerűen szabadságon voltak az emberek és sokan most jöttek vissza az iskolakezdés idejére.

Van persze egy negyedik feltételezés, ami az ellenfelek részéről már többször elhangzott, hogy nem törvényes úton érkeznek a cédulák. Volt már olyan utalás is, hogy akár a Fidesz is megsegítheti a megmaradt fölös cédulákból az LMP-t, amiért egyszer majd kérnek valamit.

Nekem kezd elegem lenni ezekből az utalgatásokból. Az MSZP meg a Jobbik mással sem foglalkozik a kampányban, mint az LMP lejáratásával. Ha valaki választási csalást gyanít, tegye meg a feljelentést, ne utalgasson. Az LMP tett is ilyen feljelentést, a X. kerületi jelöltünknek ajánlószelvényeket akartak eladni.

Egyébként logikailag sem áll meg a dolog. Ha az LMP máshonnan kapna kopogtatócédulákat, akkor miért kürtölné tele előtte a médiát, hogy kevés a szelvényünk? A létező legostobább stratégia lenne.

Azért biztosan megkeresik az LMP-t, hiszen a rendőrségtől is lehet tudni, hogy külön feketepiacuk van a lopott kopogtatócéduláknak, amiktől a mai határidő közeledtével sokan meg akarnak már szabadulni. Biztos nem Tarlós Istvánt keresik meg vele, aki a napokban adta le százezer céduláját.

Folyamatosan érkeznek ilyen megkeresések, kilencven százalékban provokációs céllal.

Naponta hány?

Egy-kettő. Naponta megkeresik az aktivistáinkat azzal, hogy van eladó szelvény. Előfordult, hogy az aktivistánk azt mondta, keressék meg a Jobbikot ezzel, erre egy nyomdafestéket nem tűrő zsidózás volt a válasz.

Mekkora csalódás, hogy ilyen lassan jön össze a kellő számú cédula?

Számítottunk rá, hogy ez egy nagy feladat lesz. A Fidesz választásitörvény-módosítása szerint négyszer annyi kopogtatócédulát kell összeszedni fele annyi idő alatt, mint négy éve. De azt nem mértük fel eléggé például, hogy a nyári szabadságolások miatt ilyen kevesen lesznek otthon.

A Kétfarkú Kutya Párt mennyire zavart bele a képbe?

Biztos, hogy vittek el olyan ajánlószelvényeket, ami nekünk jutott volna. De tavasszal az SZDSZ és az MDF vitt el szavazatokat. Nem érdemes rájuk fogni a nehézségeket. Biztos, hogy nem jött nekünk jól, másfelől viszont a Kétfarkú Kutya Párt vidám színt vitt a kampányba.

Akár még szövetséges is lehet, ha bejutnak a közgyűlésbe?

A párt főpolgármester-jelöltjével májusban volt egy közös kulturális akciónk, úgyhogy ilyen értelemben már alkalmi koalíciót kötöttünk.

Mi a gyakorlati jelentősége, hogy hivatalos főpolgármester-jelölt lesz-e, azaz sikerül összegyűjteni az ajánlószelvényeket, vagy sem?

Mindenképpen van egy kommunikációs előnye annak, hogy a következő egy hónapban egy főpolgármester-jelölt ismerteti a párt programját. A politika mára Magyarországon perszonalizálódott, a választók arra vágynak, hogy a pártprogramnak legyen személyes megtestesítője.

A másik az, hogy ahhoz, hogy egy párt hangsúlyosan meg tudjon jelenni a versenyben, le kell tenni valamit, legalább a jelöléshez szükséges kopogtatócédula-mennyiséget.

Hány százalékot vár a közgyűlésben hivatalos jelölttel, és hány százalékot a nélkül, azaz, ha nem jön össze a kellő számú cédula?

Tavasszal kaptunk közel tizennégy százalékot Budapesten, és a cél, hogy ezen javítsunk.

Az négy-öt képviselőnél több lenne a harminchárom fős közgyűlésben.

Igen. Egy húsz százalék körüli eredmény, olyan hét képviselő szebb lenne. De ez nemcsak az LMP-nek lenne jó, hanem ha a szocialisták sem zuhannak össze, és a Jobbik is hozza a tavaszi eredményét, akkor ez a záloga annak, hogy a Fidesz nem szerez többséget a közgyűlésben.

A közvélemény-kutatások szerint lehet, hogy éppen nem lesz meg a Fidesz-többség. Ez felértékelné az LMP-t. Lesz-e koalíció, akár alkalmi, akár másmilyen?

Biztos, hogy nem fogunk koalícióra lépni a Fidesszel. Nem cél, hogy az LMP egy ilyen koalíciós ölelésbe belemenjen, ami egyébként, azt hiszem, a párt végét jelentené. Az a cél, hogy a Fideszt rákényszerítsük egy másfajta politizálásra, mint amit a Parlamentben képvisel. Egy olyan politikára, ami az együttműködésről, a párbeszéd kereséséről, partnerkeresésről szól.

Ezért nem is értem, hogy a Jobbik és az MSZP miért az LMP gyalázásával foglalkozik, hiszen ez közös érdekünk lenne. Ha nem lesz Fidesz-többség, akkor az lehetőséget ad arra, hogy az LMP meg a többi párt a saját prioritásaival tárgyalási pozícióba kerüljön.

És mik az LMP prioritásai?

A programunk prioritásai lesznek elsősorban természetesen, de ezek közül is érdemes kiemelni az átláthatóság megteremtését. Azon leszünk, hogy a közérdekű adatok nyilvánosságát a lehető legnagyobb mértékben teremtsük meg. Például a parkolási cégek bevételeinél.

No, de azok túlnyomó része magáncég vagy kerületi önkormányzattal közös cég. Azaz köze sincs hozzájuk a fővárosnak.

Így van, pontosan azokról is beszélek. Azokat a szerződéseket is mindenképpen nyilvánosságra akarjuk hozni. Emellett a közlekedés a másik nagyon fontos terület, ahol sürgős változásokat szeretnénk elérni. Egyrészt az autóforgalom csillapítása a belvárosban, a dugódíj bevezetése…

Ez egy állandó elem, szinte az összes párt programjában.

Az lehet, de én magam már 2002-ben megírtam egy cikkben, hogy behajtási díjra van szükség.

A kampányban ma már mindenki foglalkozik a kerékpárosokkal. Viszont nagyon kétélű a téma. Ha az Indexen megjelenik egy kerékpároscikk, a kommentekben nagyon hamar egymás gyilkolják az autósok és a biciklisek.

Ha egy rendes kerékpársáv-hálózat lesz a városban, akkor nem fognak a bringások az autók között csalinkázni.

Na persze, hogy nem...

Ha egy megfelelő kerékpárút-hálózat kiépül, akkor számon lehet kérni a biciklisektől, miért nem tartják be a szabályokat. Egyébként ahogy az autósok között is van normálisak és sudribunkók, a kerékpárosok között ez ugyanúgy megvan.

Mennyire saját ez a tapasztalat?

Nincs is most autóm, tehát én alapvetően tömegközlekedéssel vagy biciklivel járok.

Valahol hallottam is azt, hogy az kampány óriásplakátján üzen a kerékpárosoknak azzal, hogy fel van tűrve a nadrágszára. De miért van mezítláb?

Az alapelképzelés a kreatív csapatunk ötlete volt…

De micsoda? Szegénylegény, vagy valamilyen Ludas Matyi-utánérzés?

Nem, a közvetlenséget igyekeztünk ezzel sugározni. Tehát, hogy én járok a villamoson az emberek között, bármikor lehet velem találkozni. Pontosan azoknak a problémáknak vagyok a részese, mint egy átlagember. Én azt gondolom, hogy ez az ötlet bejött.

Utolsó kérdésem szokás szerint nem kapcsolódik a választás témájához: rokona-e Jávor Pálnak?

Nem. A családi Jávor-ág egyébként sváb, a két háború között magyarosított Gasperről, úgyhogy egyetlen, a közéletben ismert Jávorral sem állok rokoni kapcsolatban.

Kinek a fű, kinek a fa

Minősítse a főpolgármester-jelöltek ígéreteit az Index Ígéretszámlálójának Marhaságfaktor-mérőjén!


Rovatok