Index Vakbarát Hírportál

A drága benzin miatt kisebb a forgalom Budapesten

2011.03.12. 08:27
Az üzemanyag drágulása miatt érzékelhetően visszaesett a budapesti autóforgalom, ám a gyorsforgalmi utakon még nem érzékelhető a látványos változás - írja szombati számában a Népszabadság.

A Fővinform szakembereinek becslése szerint 10-15 százalékkal csökkent a forgalom a fővárosban az év eleje óta. A csomópontokat, kereszteződéseket figyelő kamerák képei alapján a szakemberek úgy látják, hogy a budapesti utakat a megszokottnál kevesebb személygépkocsival használják.

A máskor túlterhelt belvárosi utakon a nap legnagyobb részében éppen úgy zavartalanul lehet autózni, mint ahogy a külső kerületekből bevezető utakon is ritkábban alakul ki zsúfoltság.

A forgalomcsökkenés jól tükröződik az üzemanyagok értékesítésének visszaesésében is. Wilde György, a Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára is azt közölte, hogy az év elejétől a benzin- és a gázolaj-forgalmazás egyaránt visszaesett.

A februári számok még nem ismertek, de a januári adatok szerint a motorbenzinekből 20,2, míg a dízel-üzemanyagokból 5,4 százalékkal kevesebb fogyott, mint két évvel korábban ugyanebben a hónapban.
Utóbbi csökkenése azért lehet kisebb, mert dízellel inkább a fuvarozók tankolnak, nekik azonban muszáj használniuk a gépkocsijukat.

Rovatok