Index Vakbarát Hírportál

A Vörösmarty téri platánokba szegelték a vásári pultokat

2011.11.24. 16:14

A növényzet rongálása miatt bírság kiszabását helyezte kilátásba az V. kerületi önkormányzat, miután kiderült, hogy a budapesti karácsonyi vásár szervezői nem kímélték a Vörösmarty tér növényzetét az elárusító bódék építése közben.

Italos pultokat csavaroztak és szegeltek a Vörösmarty tér több platánjába a karácsonyi vásár építői. A múlt héten megnyitott fabódés turistacsalogató rendezvény szervezői az élő fák nagy részét is az ideiglenes berendezés és bútorzat részévé tették.

DSC00030

A belvárosi önkormányzat a környezetvédelmi hatósági bejárás során állapította meg, hogy a vásár szervezésével megbízott BTDM (Budapest Turisztikai Desztináció Menedzsment) Nonprofit Kft. a tér teljes zöldfelületét beépítette.

Az V. kerületi jegyző kifogásolta, hogy a tér fáit körülvevő földrészeket is lefedték, a fákat a gyökérnyak magasságáig beépítették. A jegyző soron kívüli határozatban szólította fel a céget, hogy az érvényes közterület használati szerződése ellenére azonnal szüntesse meg a növényzetet károsító beépítésket, mert a favermeket lefedni, ott raktározni ideiglenesen sem lehet. A környezeti bírság kiszabásával fenyegető határozat arra is kötelezte a Kft-t, hogy a fákra szerelt pultokat távolítsa el.

DSC00034

A fővárosi önkormányzat sajtóosztályán az Index kérdésére azt a tájékoztatást adták, hogy a jegyző múlt pénteki megkeresésére azonnal reagáltak, és a vállalkozóval leszereltették a fára csavarozott installációt. A főváros jogszerű feladatellátásra is felszólította a kft-t., a sajtóosztály szerint a vállalkozó az előírásnak megfelelő favédelmet el is indította.

DSC00031

Puskás András, Belváros-Lipótváros Önkormányzatának alpolgármestere az Indexnek azt mondta, hogy a felszólítás ellenére a téren szerdáig nem történtek lényeges változtatások a vásár berendezésében.



Rovatok