Index Vakbarát Hírportál

Átépül a lánchídi alagút, mert nem fér be a villamos

2013.07.17. 09:34

Információink szerint átépítik a Lánchíd budai villamosalagútját, mert a BKK most megvásárolni tervezett új villamosai nem fognak beférni. Egyszusszal átépítik a födém felett a Clark Ádám teret is, ahonnan eltűnhet a körforgalom.

2014-15-ig át kell építeni a Clark Ádám tér alatti villamosalagutat, mert az akkor Budapestre érkező új, alacsonypadlós, Combino-szélességű villamosok nem férnek majd be.

Mint a BKK-tól megtudtuk, az átépítésre most készül az egyesített engedélyezési és kiviteli terv. Az aluljáró fölé olyan födém épül – várhatóan 2015 első félévében –, ami mind a jelenlegi körforgalmi rend megtartására, mind egy esetleges jelzőlámpás csomópont kiépítésére alkalmas.

A Clark Ádám tér forgalmi rendjével egy, a Lánchíd felújításához készülő tanulmányterv foglalkozik, amiben a pesti és a budai rakpartok hasznosításával is foglalkoznak. A tervek a BKK szerint a Várbazár és környezete felújítása miatti forgalmirend-változásokra is tekintettel vannak.

Ez azt jelenti, hogy a Várbazár előtt megszűnhet az autóforgalom (csak kerékpárral és busszal lehet behajtani), ezért a Lánchíd utca felől megszűnik egy forgalmi ág a jelenlegi körforgalomban. Ha pedig a Váralagút és a Lánchíd között csak a Fő utca lesz keresztirányban, akkor a tervezők szerint elég lehet egy forgalmi lámpás kereszteződés is.

Július végén lezárul az a tender, melynek győztese 37 villamost szállíthat Budapestre. A 37 új, alacsonypadlós villamosból 25 jármű 34-36 méter hosszú, 12 kocsi pedig 54-56 méter hosszú lesz. A tervek szerint 2014-ben és 2015-ben megérkező járművek az 1-es, a 3-as, illetve a budai fonódó villamoshálózaton közlekedő 19-es és 61-es villamosvonalakon járnak majd.



Rovatok