Index Vakbarát Hírportál

Kérdőívvel nyomulnak a római-parti civilek

2013.08.28. 15:27

Kérdőívet készített a Maradjanak a fák a Rómain elnevezésű civilegyesület, amelyben azt tudakolják, hogy miként viszonyulnak az emberek a Duna-partra épülő mobilgáthoz. Bár a szervezet közismerten mobilgátellenes, a kérdőív pártatlannak tűnik, nem tereli a kitöltőt a fák mindenáron való megvédése felé; az árterületen hoteleket építők akár azt is bejelölhetik, hogy ők az állam és a kerület pénzén a teljes védelmet szeretnék, az erdő kivágásával.

A kérdőívet itt töltheti ki, és ha az eredmények száma meghaladja a statisztikai határ feletti ezret, beszámolunk az első eredményekről.

A szervezet ezzel a kérdőívvel szeretné nyomatékosítani, hogy szerintük a főváros nem vonta be a helyieket, a közvéleményt az amúgy közkedvelt pihenőterület átalakításába.

Kezdődik a második menet

Bár Tarlós nyár elején határozottan hitet tett a sokat támadott mobilgát megépítése mellett, a civilek erőfeszítései már eddig is hoztak némi eredményt. A mobilgát tervein változtattak, hogy kevesebb fát kelljen kivágni, nem vízzáró agyagréteg képezné az alapot, mivel ebbe nem képesek gyökeret verni a fák, bokrok. Szintén a környezet megóvása miatt változtatnának az alap kiépítésének módján.

Mindez nem biztosítja a Tarlós István szerint egyébként nem létező ártéri erdők teljes megóvását, de a tarolás kevésbé lenne sokkoló. Az új terv sem küszöböli ki azonban azt a meglepő anomáliát, hogy hiába épül 4,8 milliárdért mobilgát a parton, továbbra is a beljebb húzódó régi gát marad az elsődleges védvonal. És azt sem tudni, hogy honnan lesz pénz arra a területrendezésre, amely a városháza egyik fő érve az építés mellett.

A terv egyébként annyit változott, hogy végül nem kezdték el nyáron a munkát, sőt, leállították az engedélyezési eljárást.



Rovatok