Index Vakbarát Hírportál

Zárják a vitát a Normafa-törvényről

2013.09.30. 13:38

Hétfőn van a Normafa-törvény záróvitája a parlamentben. Élő Norbert, korábbi szocialista hegyvidéki képviselő (most kőbányai DK-s helyi képviselő) nyílt levelet írt, amelyben a Normafa sorsa miatt aggódik. Felvetett kérdéseire Váczi János, a XII. kerületi önkormányzat fideszes alpolgármestere válaszolt blogjában, egyfajta vicces öninterjúként.

A vita elején még mindkét fél egyetért abban, hogy a Normafa gyönyörű, és a népszavazás a fejlesztéséről fontos dolog. Arra a kérdésre, hogy a terv hány négyzetméter területet érint, lesz-e fakivágás, érvényesülnek-e a környezetvédelmi szempontok, a kerületi alpolgármester szerint a most készülő Natura 2000 hatásvizsgálat adja meg a választ.

Váczi kifejezetten cáfolja, hogy hatalmas kápolna épülne a területen, de arról nem ír, hogy Vincze P. Márton, a Normafa-terv kormánybiztosa azt nyilatkozta, hogy egy 12,5 x 8, azaz közel száz négyzetméteres kápolna épülhet a lejtőre. Megtudhatjuk, hogy közbeszerzés akkor lesz, ha a fejlesztés összege eléri az előírt értékhatárt. A kerület pedig nem vesz fel hitelt a beruházásra.

Arra a kérdésre, mekkora üzemeltetési veszteséggel számol a kerület, az alpolgármester úgy válaszolt, hogy egyáltalán nem biztos a veszteség, várja a hatásvizsgálat erre vonatkozó megállapításait. A kiviteli terveket megismerheti a lakosság a népszavazás előtt. Váczi szerint rémhír, hogy lesz belépő a Normafára. Végül kiderül: a tervek között szerepel a Fogaskerekű és a Libegő felújítása. A Normafa rehabilitációjával csökkentenék a környék autóforgalmát.



Rovatok