Index Vakbarát Hírportál

Engedjék már be azt a kéményseprőt!

2013.10.15. 12:40

Idén, az eddig ellenőrzött budapesti lakások 10%-ába, 53 ezer lakásba nem tudtak bejutni a kéményseprők. A katasztrófavédők és a kéményseprők szerint pedig az éves kéményellenőrzés elengedhetetlen a mérgezések kockázatának minimalizálásához.

Az év első kilenc hónapjában ellenőrzött közel 600.000 fővárosi címen végeztek ellenőrzést a kéményseprők. Az ellenőrzések során 1.900 címen találtak életveszélyes kéményt. Az életveszélyes kémények használatát a katasztrófavédelem megtiltja addig, amíg a hibát a kéményseprők el nem hárítják.

A katasztrófavédelem tájékoztatója szerint október 14-ig több, mint 134 szén-monoxid mérgezéses esethez kellett kivonulniuk. Hatvanan szenvedtek szén-monoxid mérgezést. Idén három felnőtt és egy gyermek vesztette életét CO mérgezésben. Ez a mérgezés az egyik leggyakoribb háztartási baleset, a szén-monoxid rendkívül agresszív, mérges gáz: belélegezve a tüdőn át a vérbe kerül, ahol megakadályozza az oxigénfelvételt.

Amit a kataszrófavédelem ajánl, a balesetek megelőzésére:

  • Minden fűtési szezon előtt ellenőriztetni kell a fűtőberendezéseket és kéményeket.
  • A kéményseprőknek lehetővé kell tenni, hogy bejussanak a lakásba és ellenőrizhessék ezeket.
  • Fontos, hogy szellőztessék azokat a helyiségeket, ahol a tüzelőberendezések vannak.
  • A szellőzőnyílásokat nem szabad betömni.
  • Elengedhetetlen a jól működő szén-monoxid-érzékelő.
  • Ha indokolatlan fejfájás, szédülés, émelygés, a látás- és hallásképesség csökkenésének tüneteit észlelve a gázkészülékeket azonnal el kell zárni és ki kell szellőztetni a lakást.


Rovatok