Index Vakbarát Hírportál

Szétbarmolják a Kőkertet a látogatók

2014.03.10. 11:07

SEGÍTSÉGET KÉREK!!!

írja Facebook-oldalán a római-parti Kőkert alkotója (a posztot a Cink szúrta ki). Kánya Tamás saját bevallása szerint már az árvizet várja, sőt, már azon is gondolkozott, hogy lerombolja saját alkotását.

Mióta bemutatták a kőszobrokat a tévében, rengetegen kezdték látogatni a Kőkertet. Eleinte ez nem is volt probléma: 

Özönlöttek le az emberek, rengetegen jöttek megnézni a kőkertet! Egyfolytában mentem és javítottam, tettem vissza mindent a helyére. 10 percenként (és nem túlzok) mentem körbe állítgatni vissza a köveket, fákat.

De nem mindenki figyel oda, hogy ne tegyen kárt az alkotásban:

Nem szólnak rá a gyerekekre a szülők, mindent megfognak, levernek, felborítanak. Botokkal ütögetik a szobrokat. Marokszámra szórja a boltívre a homokot, kavicsot! Apuka mellette áll, nem szól. Az összes állatnak a fogait kiveszik, lesöprik. Mindent megfognak a gyerekek. Felnőttek keresztül sétálnak simán mindenen. Idős férfi a feleségével bemászik a kövek közé, sorba döntenek össze mindent. Utána még nevetgélnek is. Idős hölgy szándékosan lelöki a szobor tetejét és mondja a barátnőjének: Na ugye, hogy nem volt összeragasztva!

Hiába szól rá Kánya Tamás a rombolókra, nem sokat ér a szép szó:

Folyamatosan ellopják a mosolygós smile és love Római-köveket (nem csak gyerekek: rászóltam egy 60 év körüli nőre, hogy legyen szíves tegye vissza a zsebéből. Válasz: persze, persze, visszateszi). Egy kedves hölgy próbált nekem segíteni, de 2 óra után ő is azt mondta, hogy nem bírja.

Kánya attól tart, hogy a jó időben még több látogató jön majd, és nem fog tudni egyedül rendet tartani, ezért ötleteket vár, hogy tartson rendet:

Egy múzeumban, kiállításon őrök, biztonsági emberek vannak, szerintem sokkal kevesebb emberre. Idegesen, mérgelődve fáradtan jövök haza. Én ezt nem szeretném csinálni! Segítsenek ötletekkel! Nekem már teher ez a kőkert, várom az árvízet. Egyedül önök miatt nem bontom le, mert tudom mennyi embernek lenne csalódás és milyen sokan szeretik.



Rovatok