Index Vakbarát Hírportál

Facsontvázak meredeznek a Rómaifürdőn

2014.04.29. 12:06
Lázonganak a Rómaifürdőnél levő Rozgonyi Piroska utca lakói, mert mint lapunknak elmondták, a Főkert facsontvázakat csinál szeretett fasorukból. A Főkert balesetveszélyre hivatkozik, emiatt kezdték meg "a fák kikönnyítő gallyazási munkálatait, mely sok esetben a fák 2/3-ig történő visszavágásával jár".

A Rómaifürdőn módszeres fairtás folyik, a Rozgonyi Piroska utcában elképesztő módon csonkolják a fákat. 

– panaszolta levélben az óbudai polgármesternek írt levelében az egyik lakó.

Favédő tevékenységet nem tapasztalnak, a jelenlegi virágzás közepén végzett fapusztításra nem találnak szavakat, írta a lakó, hozzáfűzve: érdekesnek tartja, hogy egy kertészeti vállalat ilyen barbár módon irtja a védett fasorokat.

Ébert Ágoston, a Rómaifürdő Telepegyesület vezetője szintén arról beszélt lapunknak, hogy a Rozgonyi Piroska utcában tömegesen pusztítják a fákat. Áprilisban a Dósa utcától a Duna felé haladva a az utca jobb oldalán, a Zaránd utcáig a fák felét úgy pusztították el, hogy csak a fák törzse maradt meg, tette hozzá.

Megkérdeztük a Főkertet is, mi történik a Rozgonyi Piroska utcában. A cég válasza szerint a helyszínen 2014. március 16-án kidőlt két darab, nagyméretű gesztenyefa, amik súlyos, több tízmilliós károkat okoztak több autóban, illetve lakóházban is. Ezért soron kívül a cég szakemberei azonnal megkezdték a III. kerületi Emőd utca-Keve utca-Rozgonyi Piroska utca-Zaránd utca fasori fáinak újbóli állapotvizsgálatát, valamint az ügyben független szakértői vizsgálatot kezdeményeztek.

Tekintettel arra, hogy a fasor állapota kifejezetten balesetveszélyes, a Főkert fasori szakemberei haladéktalanul megkezdték a fák kikönnyítő gallyazási munkálatait, mely sok esetben a fák 2/3-ig történő visszavágásával jár. (A cég egy 2011-es tanulmányra hivatkozik, ami szerint a fasori fák 14%-ának a gyökérzete/gyökérnyaka erősen korhadt, emellett 40%-ban súlyosan sérült az állomány fáinak törzse. A koronasérült fák aránya eléri az 50%-ot.) A területen idén 58 fát ültettek el pótlásként.

A lakók nem hisznek a Főkertnek

A lakók és a Főkert már régebb óta csatázik a fasorért. Az érintett utcák lakói, összesen 127-en beadtak egy petíciót 2012-ben, amiben átfogó, differenciált vizsgálatot követeltek, valamint azt, hogy nekik is legyen beleszólásuk abba, hogy mi alapján vágnak ki fákat az utcában. A legutóbb kidőlt két fa dőlt ki, a károsult a telepegyesületnek azt mondta, hogy ennek ellenére ellenzi a fasor kivágását, mert nem azért költöztek fasorokkal övezett környezetbe, hogy azt kipusztítsák. Ébert Ágoston szerint jelenlegi beavatkozás inkább pánikszerű és szakszerűtlen.



Rovatok