Index Vakbarát Hírportál

Katari nagykövetség lesz Weiss Manfréd villájából

2015.02.06. 10:47

A Katari Állam csaknem egy milliárd forintért vásárolta meg a Köztársasági Őrezred egykori villáját - közölte a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. az MTI-vel.

Az MNV többszöri sikertelen árverés után értékesítette budapesti az Andrássy út 114. szám és a Munkácsy Mihály utca 11. szám alatti ingatlanokat. Az eladáshoz a Külgazdasági és Külügyminisztérium, valamint a Fővárosi Kormányhivatal is hozzájárult. Az előzetes jóváhagyására azért volt szükség, mert a vevő külföldi és a Katari Állam az ingatlant diplomáciai célból vásárolta meg, nagykövetséget nyitnak benne.

Az Andrássy út 114. 1894-ben Weiss Manfréd nagyiparos, az egyik leggazdagabb magyar nagytőkés tulajdonába került, és a család egészen 1944-ig itt is lakott, ekkor azonban a nácik lefoglalták a műemlék épületet. A villában tavaly tavasszal a Bupap városi túrát rendezett, tudósítónk ezt írta az épületről:

Lehangoló látványt nyújt: ízléstelen szőnyegpadló, álmennyezet és ronda ajtók mindenhol. A szerző (Weiss Manfréd dédunokája), aki a túrán mindvégig velünk volt, most járt itt először életében. Azt mondta, ne várjunk tőle érzelmeket, a villa lehangoló és üres: nem tudja itt elképzelni szüleit, és nagyszüleit. Pedig itt laktak hajdanán mindannyian. Weiss Manfréd egykori villái ma állami tulajdonban vannak, elvileg a készenléti rendőrség használja – vagy inkább nem használja – őket. Üresen állnak, a kertet, ahol egykor teniszpálya meg lovarda volt, ma felveri a gaz.

Az épület a Köztársasági Őrezred vagyonkezelésében állt, 2012-ben akarták először értékesíteni.

Mint ismert, tavaly júniusban a katari uralkodócsalád már bevásárolt az Andrássy úton, Jassim Bin Hamad Bin Jassim Bin Jaber AI Thani sejk, a Katari Iszlám Bank 32 éves elnöke vásárolta meg a Balettintézetet, amiben ötcsillagos szállodát kívánnak kialakítani.



Rovatok