Index Vakbarát Hírportál

Ilyen lesz a Széll Kálmán tér új órája

2015.04.10. 09:14

Egy hatméteres látszóbeton oszlop tetején lévő digitális óra mutatja majd a pontos időt a Széll Kálmán téren, írja a Népszabadság. Az új órát a Szövetség '39 csapata tervezi, akik a régi óra árnyképét is megőriznék az új alkotásban.

Baróthy Anna és társai a lapnak elmondták, hogy a kortárs művészet és a dizájn eszközeivel úgy próbálták aktualizálni a tér és az óra viszonyát, hogy végül egy formailag egyszerű, mégis aktuális technológiákat alkalmazó új köztéri találkozóhely legyen. Az alkotók tisztában vannak vele, hogy bármit is készítenek, az új óra megosztó lesz, mivel mindenkinek más érzelmi, szakmai és esztétikai viszonya van a kérdéshez.

A Heti Válasz korábbi cikke szerint az óra nemcsak az időt mutatja majd, hanem mobilalkalmazások és betonba épített érzékelők segítségével összeköttetésben lesz a téren járókkal. A téren az antracitszürke lesz a meghatározó szín, az óra háromszög alakú oszlopon áll majd.

Az óra egyelőre csak terveken létezik, a formája eldöntött, de a szerkezetéről, a beleépítendő technológiáról még folyamatos az egyeztetés a BKK szakembereivel. Várhatóan augusztus végéig lezárul a fejlesztési szakasz, az óra elkészítése és felállítása ősszel kezdődhet el.

Mint azt korábban megírtuk, a Széll Kálmán tér régi órája a Kiscelli Múzeumba került, ahol ősszel egy Moszkva tér történetét felidéző kiállítás nyílik.



Rovatok