Index Vakbarát Hírportál

Csontvázat találtak a Széll Kálmán téren

2015.06.19. 14:46 Módosítva: 2015.06.19. 15:18

Egy csontvázat találtak a munkások a Széll Kálmán téri építkezésen, írta olvasónk, aki le is fényképezte a munkagödörben fekvő emberi maradványt.

A BKK megerősítette, hogy találtak egy csontvázat a munkások.

Nem ez az első eset, hogy a munkások emberi csontokat ástak ki a Széll Kálmán téri felújítás területén. Februárban egy kollégánk egy munkagödör melletti kerítésre kirakott maradványokat fotózott le. 

A munkások azt mondták neki, hogy van belőlük még rengeteg, még a háborúból. Azokat a csontdarabokat részben elvitték, részben visszatemették a sitt közé.

Mint arról beszámoltunk, szinte biztos, hogy a munkások az 1945. február 11-i kitörési kísérletnél elesettek maradványait fordították ki a földből. Ez a Budapest ostrománál a Vár térségébe visszaszorult, tartalékait felélő német és magyar erők utolsó, kétségbeesett próbálkozása volt, hogy a szovjeteken áttörve elérjék az Esztergom–Dorog–Szomor vonalon álló német D Hadseregcsoportot. A próbálkozásban nagyjából 14 000 német és 2000 magyar vett részt, velük tartott 2500 nyilas és civil.

A kitörési kísérlet – mely során a parancsnokság az  általunk is bejárt  Ördög-árkon át próbált kilopakodni – összességében kudarcot vallott: az emberek egy részét halomra lőtték, a vezérkart teljes egészében elfogták. Mindösszesen 700 ember jutott csak el a Pilisen keresztül a német vonalakig (a magyar katonák nagy részének ez nem is volt célja, ők még Budán próbáltak felszívódni). Voltak olyan német katonák, akik egészen 1945 nyaráig az erdőkben bujkáltak. A kitörés áldozatainak száma 20 ezer körül lehet. Eddig 5 ezer ember földi maradványai kerültek elő, a többiek tömegsírokban és jelöletlen sírokban nyugszanak.



Rovatok