Index Vakbarát Hírportál

Életre kelt a római-parti kísértetüdülő

2015.07.19. 21:43
A Római-part legkurrensebb vendéglátóhelyei között éktelenkedik a sétánytól pár méterre egy húsz méter magas, teljesen kicsontozott, kerítés nélküli épület, az egykor szép napokat látott Postás üdülő. Néhány napja egy titokzatos kalapácsos ember bontja bent a falakat.

A háznak most is van funkciója (amellett, hogy néhány hajléktalan szállásolta el magát bent): a Római-parton sétálgató párocskák bújnak át a betört földszinti ablakokon, és romantikusan borzonganak a lepusztult lépcsőházban és sivár szobákban.

De már nem sokáig. Ezt onnan tudni, hogy amikor egykori üdülők vagy gondnokok után keresgéltem a Postás Múzeumban, kiderült, hogy egy mérnök nem sokkal előttem kérte ki az épület eredeti alaprajzait, amiket az újjáépítéshez használ majd. Olyan valakit azonban nem találtam, aki szemtanúja lett volna a daliás időknek, és beszámolt volna arról, hogy teltek a napjai az egykori Postás üdülőnek.

A nehézkesen haladó adatgyűjtés közben kétszer látogattunk ki az üdülőromhoz. Második alkalommal egy, a házban meghúzódó hajléktalan szegődött mellénk, házi Vergiliusként. Szinte háborogva számolt be arról, hogy néhány napja megjelent egy ember, betáblázta az épület bejáratait, és piros festékkel rápingálta több helyen:

Belépni tilos! Életveszélyes építési terület!

Ez még semmi, tette hozzá. A munkás szakbarbár módon bekötötte az áramot, és elkezdte kiverni kalapáccsal a felső emeleti szobák közfalait. A férfit sajnos hiába kerestük.

Az épületet 1970-ben építették. Az ötemeletes, 55 szobás üdülőhöz két nagy étkezőt, társalgót, liftet, külső medencét, napozótetőt és csónakházat építettek. A stílusa a Balaton-parton akkoriban elszaporodó közép-Kádár-kori nagyvállalati üdülőmonstrumokat idézte, inkább funkcionális, mint díszes elemekkel. Az üdülő három évtizedig vidáman üzemelt, 2006 nyarán azonban a Magyar Posta eladta.

Az értékesítés indoka az ingatlan rossz műszaki állapota volt. Az épület felújítása a Posta szerint komoly beruházási összeget jelentett volna, amelynek megtérülése az épület alacsony kihasználtsága miatt nem volt reális. A vevő az Ackerfield Worldwide Hungary Ingatlanforgalmazó Kft., a vételárról a Posta nem nyilatkozott. 

Mint a cégadatbázisból kiderült, az Ackerfield Worldwide Hungary Ingatlanforgalmazó Kft. 2009-ben beolvadt az Offra Kft.-be. Megkerestük Krekács Gábor Jánost, az Offra egyik vezetőjét, aki némi hezitálás után úgy döntött, hogy inkább nem akar nyilatkozni az épület jövőjével kapcsolatban.

A tulajdonosnak egyébként amellett, hogy hagyta leépülni a házat, bevétele is volt az ingatlanból. 

A Magyar Telekom 2001 óta üzemeltet mobilhálózati bázisállomást a volt Postás üdülő épületének tetején érvényes bérleti jogviszony alapján, tudtuk meg a cég kommunikációs igazgatóságától. A vonatkozó szerződés részleteiről azonban üzleti okokból nem adtak további felvilágosítást. A tetőn egy másik mobilszolgáltató is üzemeltet antennákat.

Azt, hogy pontosan mikorra építik át az üdülőt, egyelőre nem tudni. Valószínűsíthető, hogy a mobilgáttal és az azzal járó partrendezéssel egy időben vagy valamivel később adhatják át.



Rovatok