Index Vakbarát Hírportál

16 éves afgán menekült fiú a Bérkocsis utca hőse

2015.08.14. 10:56 Módosítva: 2015.08.14. 12:00

Az eset csütörtök kora délután  történt Budapesten, a VIII. kerületi Bérkocsis utcában, az önkéntes konyha előtt. Egy ételre váró, részeg hajléktalan férfi türelmetlen volt, és beleütött a pincében lévő konyhához vezető lépcső tetejénél lévő üvegajtóba.

Az üveg szétvágta a karján az ütőerét. Azonnal rengeteg vért veszített, a szemtanúk szerint minden vérben úszott. Akik ott voltak, teljesen lesokkolódtak, egyedül Aziz, egy 16 éves afgán menekült ugrott oda, az övével elkötve a férfi karját. Az egyik szemtanú az Indexnek megdöbbentőnek nevezte, hogy Aziz milyen természetes rutinnal és gondolkodás nélkül tette a dolgát.

Aziz mintegy 20 percig volt szakképzett egészségügyis nélkül a sérült mellett: a mentők nagyon lassan értek ki. Egy idő után egy háziorvos és a menekültekkel foglalkozó önkéntes orvosi team tagjai segítettek szakszerűen ellátni a sérültet. A szemtanúk szerint a férfi biztosan meghalt volna Aziz nélkül, és úgy tudják, hogy jelenleg is életveszélyben van az intenzíven.

A Országos Mentőszolgálat tájékoztatása szerint a motoros mentő a riasztástól számított 10 perc alatt ért a helyszínre. A férfi az elsősegélynyújtás ellenére is sok vért vesztett, ezért a mentőktől a további sebellátás, vérzéscsillapítás mellett infúziókat, oxigént kapott, majd rohamkocsi szállította kórházba. Ezzel szemben a szemtanúk szerint a motorra is jóval többet (20-25 percet) kellett várni, a rohamkocsi pedig a baleset után mintegy egy órával érkezett meg.

Az esetről beszámoló Facebook-oldal szerint Aziz apját megölték, az édesanyját és a testvérét pedig szem elől veszítette az úton Európa felé. Napok óta Budapesten van, és a szabad ég alatt alszik.

Az Indexnek Aziz elmondta, hogy Afganisztánban sok hasonló esetet látott, és ilyenkor segített is, ezért tudta azonnal, hogy mit kell tennie, jóllehet nincs semmilyen egészségügyi végzettsége vagy formális elsősegély-nyújtási ismerete.

Én is ember vagyok, ő is ember, bajban volt, tudtam, mit kell tennem, nem gondolkodtam egy pillanatig sem

– mondta az Indexnek. Amikor péntek délelőtt elértük, épp paprikát vágott az önkéntes konyhán, ahová beállt besegíteni a lecsófőzésbe. 

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport

Rovatok