Index Vakbarát Hírportál

Elkészültek a római-parti gát tervei

D MTZ20110118004
2016.05.19. 12:43

Elkészültek a tervek a római-parti árvízvédelmi műre, jelentette be Tarlós István főpolgármester egy csütörtöki vízügyi konferencián. Részletekről, nyomvonalról egyelőre nem lehet pontosat tudni. Eddig három komolyan vehető lehetőség merült fel: 

  • közvetlenül a vízparton vezetett mobilgát, töltéssel
  • a parttól 20-30 méterre, az ingatlanok kerítése mellett vezetett mobilgát, töltéssel
  • a Nánási úton, a jelenlegi, nem megfelelő nyúlgát helyén (vagy valamivel mellette) vezetett mobilgát

Az első változatról egyelőre nem tudni semmit, de elképzelhető, hogy ez lesz a befutó.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) Tudományos Tanácsa, és az MTA korábban kiadott egy állásfoglalást, hogy a kerítésekhez minél közelebb vezetve lenne üdvös a mobilgát-nyomvonal, ez tulajdonképpen a 2. verzió támogatását jelenti. Tarlós azonban a konferencián elmondta, hogy ez a megoldás műszakilag nehezen kivitelezhető, összevissza vannak a kerítések, kisajátítási eljárásokra meg nincs idő.

A Nánási úti változatot Illés Zoltán, volt környezetvédelmi államtitkár támogatja. Ő úgy képzeli el a megoldást, hogy a Nánási út felújításkor kapjon egy olyan erős betonalapot, amibe később fel lehet állítani a mobilgát tartóoszlopait.

Mindhárom változatról azt lehet még tudni, hogy sok fa kivágásával jár. A főpolgármester szerint a Nánási úton kevesebb, de szebb fa tűnne el, a parton több, de kevésbé értékes fát vágnának ki.

Nemrég Bús Balázs, óbudai polgármester is megszólalt az ügyben: azzal érvelt a védmű szükségessége mellett, hogy a jelenlegi (a Nánási út vonalában húzódó) nyúlgát jogszabályilag nem felel meg az elsőrendű árvízi védmű követelményeinek (kis szelvényű, alacsony, kapubehajtók törik meg, a fák gyökereinél beszivárgó vizek gyengítik, főnyomóvezeték húzódik alatta).

Ezért a csillaghegyi öblözet 365 ezer hektáros területe a rajta élő 55 ezer emberrel együtt nyílt ártérnek számít, és bármikor elöntheti az árvíz. Bús az 1500 fa kivágása ellen tüntetők tiltakozására azzal reagált, hogy az emberi élet fontosabb, mint bármennyi fa. Tarlós István ehhez annyit tett hozzá, hogy a védműre a kormány biztosított pénzt, az erről szóló szerződést a fővárosi közgyűlés megszavazta, tehát 2018 végéig biztosan megépül.



Rovatok