Index Vakbarát Hírportál

Új Széll Kálmán tér: bezárt vécé, kiégett fények, csikk és szemét

12254577 115d92e412aff99be201bdf5c885afdf o
2016.07.18. 10:21

Eltelt egy hónap azóta, hogy Tarlós István főpolgármester átadta az 5,3 milliárd forintért felújított Széll Kálmán teret. Nemrég írtuk meg, hogy az új téren nem a legjobban sikerült a faültetés, mert sorban száradnak ki a fák. A cikk után még sok olvasónk írt ezt vagy azt kifogásolva a téren, ezért úgy határoztunk, hogy az egy hónap próbaidő leteltével leellenőrizzük, mi működik és mi nem a főváros egyik legfontosabb főterén.

Kezdjük a legszembeötlőbbel: a tér közepén elhelyezett szökőkút-vízjáték telitalálat, főleg kánikula idején. Amíg a téren voltunk, végig kisgatyás/pelenkás/fürdőruhás gyerekek ugrándoztak benne felhőtlen boldogan.

Amikor a páraszóró indult be, felnőttek csoportjai álltak be a hűvös felhőbe. Szegény szendvicsembernek az egyetlen örömforrást jelenthette a párafelhő egész nap.

Szintén nagyon jó, hogy rengeteg a szemeteskuka, a tér minden pontján van belőlük elég. Az már sokkal rosszabb persze, hogy nem sokan használják. Rengeteg a szemét, főleg a virágágyásokban. A kukák hamutartós teteje nem nyerte el a dohányosok tetszését: kényelmetlen elnyomni a cigit elnyomni rajta, ezért sokkal több a csikk a szemetes körül, mint benne. Valószínűleg ha egy közmunkás 3-4 óránként végigmenne a téren, összeszedve a nagyobb szemetet, és használhatóbbra cserélnék a hamutartókat, akkor nagyot változna a kép.

Aki a nyilvános vécét keresi, annak is csalódnia kell: készen van ugyan, de be van zárva, állítólag nics üzemeltetője. A vécé melletti BKK infoponton megkérdeztem, mitévő legyek, ha mégis használni szeretném, mire azt a választ kaptam, hogy a tér túloldalán levő McDonald'sban elintézhetem a dolgomat. 

Nappal nem látszik, de este látványosan kiütközik, hogy a tér talajába épített ledes fénycsíkok nagy része, 30-40%-a ki van égve, ami nem túl szép.

A kiszáradt fákról már írtunk, ezeket hamarosan cserélik a BKK válasza szerint. 

Nagyon jó, hogy a fura és érdekes padokat, utcabútorokat megszerették, használják az emberek. Az óra körül is sokan üldögéltek, okostelefonjukat nyomogatva. Wifi sajnos nincs a téren, pedig ha valahol, itt nagyon használnák. Állítólag tervezték, hogy lesz, de aztán mégse lett.

Az új, dizájn köztéri óra is sokkal több funkciót kapott volna eredetileg, de a költségmegtakarítás miatt nem fejezték be. A földön körben led lámpákat helyeztek köré, mint egy analóg óra számlapjára a számokat, és úgy is le lehetett volna olvasni az időt, de ez sem működik.

Egy olvasónknak tűnt fel, hogy Vár felé, a villamossínek fölötti vízzáró fal nem zár, folyamatosan folyik a víz a gyalogos és bicikliúton, mint a felújítás előtt. És tényleg.

Hogy a cikk egy jó dologgal fejeződjön be: a köztéri miniszoborként elhelyezett rézpénztárca még mindig a helyén van, nem vitte el senki. Igaz, ehhez az is hozzájárul, hogy alaposan lerögzítették.



Rovatok