Index Vakbarát Hírportál

Ilyen lesz az új park a Millenáris mellett

2016.07.29. 08:57 Módosítva: 2016.07.29. 12:07

Elkészültek az új pihenőpark látványtervei, és a héten megkezdődnek a mélygarázs építését előkészítő munkák is - számolt be a Millenáris Park bővítésének legújabb fejleményeiről Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter az MTI-nek.

A miniszter, aki a főváros II. és III. kerületének országgyűlési képviselője, elmondta, hogy új szakaszába lép a budai Millenáris Park bővítése, elkészültek a közel 2,5 hektáros pihenőpark látványtervei, és megindult az engedélyezési eljárás.

Több mint háromszáz lombos fával, dús zöld növényzettel, padokkal, játszótérrel és jelentős vízfelülettel készül az új közösségi tér. A parkban két kávézó is nyílik, amik illeszkednek a megújult Széll Kálmán tér környékének és a Lövőház utcának önálló városképi egységet alkotó jellegéhez - közölte a miniszter.

Zöld

Jelentős eredménynek tekintik, hogy a lebontott minisztériumi irodamonstrum és az egykori Ganz-gyár területének rekultivációjával egy igazi rozsdaövezetet parkosítanak. Az aktív zöldfelület javítani fogja a levegő minőségét a nagy forgalmú Margit körút térségében. A park növényzetét esővízzel öntözik majd, a Jedlik Ányos Terv részeként e-töltőállomásokat alakítanak ki a mélygarázsban, aminek energiaszükségletét napelemek segítségével biztosítják, és a hűtő-, fűtő- és szellőzőrendszert is minél nagyobb részben megújuló energiával táplálják.

A Millenáris is megújul

A beruházásnak része a mára eléggé "lelakott" régi Millenáris Park megújítása is. A térburkolatokat, ahol szükséges, kicserélik, és minőségi kertészeti elemekkel gazdagítják a Fény utca és a Marczibányi tér közé eső területet is, ami az új parkrésszel átjárható, egységes egészet alkot majd. Ennek érdekében a Fény utca érintett szakaszának műforgalmát a föld alatt vezetik el a Kis Rókus utca felé.

A Mammut épületének korábban takart, és esztétikailag ennek megfelelően kialakított oldalhomlokzatának városképi jelentőségűvé vált oromfala mellé, a parkkal összhangban lévő, de önállóan megtervezett és felépített létesítmény - tájépítészeti elemeket is tartalmazó, több emelet magas "zöldfal-installáció" - épül, ami a régióban egyedülálló lesz. A zöld térfal tervein még dolgoznak az építészek - mondta el az MTI-nek Varga Mihály.

A garázs

Az 500 férőhelyes, kétszintes mélygarázs elsősorban a Millenáris Park rendezvényeinek parkolási igényeit fogja kiszolgálni, de minden autós számára nyitva áll majd. A mélygarázs építésének előkészületei a héten folytatódnak az egykori irodaépületek még megmaradt földfelszín alatti részeinek elbontásával és a mélygarázs-munkagödör részleges kialakításával, ezért az ideiglenes parkoló egy részét lezárják. Ezzel az ütemmel novemberre végeznek, és ezután kezdődhetnek a mélyépítési munkák.

A megújult Millenáris Parkot várhatóan 2017 második felében vehetik birtokba.  • Tippek
  • Babaváró hitel

Rovatok