Index Vakbarát Hírportál

Milliárdokat költenek a Normafára és Zugligetre

2016.09.23. 09:07

A Normafa és Zugliget több milliárd forintos fejlesztéséről döntött a kormány - írja a Magyar Idők. Megújul és új funkciót kap a Hild-villa, a zugligeti lóvasút-végállomás és az egykori Fácán Nagyvendéglő, útkorrekció és parkolóépítés is lesz a Normafánál. 

A Normafa park megvalósításához és működéséhez, a közösségi közlekedés fejlesztéséhez, az Eötvös út új nyomvonalának kialakításához, parkoló kialakításához szükséges állami, illetve önkormányzati vagyonba nem tartozó ingatlanok tulajdonjogának megszerzésével kapcsolatos intézkedéseket is tartalmazza a határozat.

2 milliárd a Fácánra

A XII. kerületi egykori Fácán Nagyvendéglő épületének felújítására azonnali átcsoportosítással 950 millió, majd jövőre további 950 millió forintot kell biztosítani. A Hegyvidéki Önkormányzat a Normafa rehabilitációs program keretén belül fogja hasznosítani a Fácán Nagyvendéglőt. A Zugligetben álló, műemléki védettséget élvező, Hild József által tervezett, 1856-ban átadott épület a jövőben természetvédelmi oktató központként születik újjá.

Erről korábban a Hegyvidéki Önkormányzat részéről Pokorni Zoltán polgármester és Füri András, a Duna-Ipoly Nemzeti Park igazgatója egyeztetett. A helyszín ideális lenne erre a célra, hiszen a Zugliget egy olyan részén áll, amit máig őshonos erdő borít, mégis könnyedén elérhető diákcsoportok részére akár tömegközlekedéssel is.

2 milliárd a Hild-villára

A kerületi Hild-villa felújítására és a hozzá kapcsolódó telek környezetrendezésére is forrást biztosít a kormány. Az ingatlanra 2017-ben 1,660 milliárd forintot, 2018-ban 550 millió forintot fordítanak. A munkálatok már megkezdődtek a Budakeszi úti villánál. Itt lesz a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) tudományos intézetének, a Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézetnek (MMKI) az otthona. Ennek felújítására idén már 824 millió forintot költ az akadémián keresztül magyar állam.

600 millió lóvasútállomásra

A határozat rendelkezik a zugligeti egykori lóvasút-végállomás épületének műemléki felújításáról és funkcióbővítő hasznosítását célzó beruházásáról is, amire jövőre legfeljebb 622,3 millió forint forrást fordítanak. A zugligeti ingatlan felújításához az építési engedélyt már megkapta az önkormányzat. A tervek szerint ide költözhet majd be a hegyvidéki helytörténeti gyűjtemény is. A Hegyvidéki Önkormányzat eredetileg a leromlott állapotban lévő épület eladását tervezte, majd végül úgy döntött, hogy felújítja azt.

1 milliárd parkolóra

A dokumentum szerint az épületfelújítások mellett az Eötvös út új nyomvonalának és az ehhez kapcsolódó parkolónak a kialakítására 2017-ben 980 millió forint jut. A Normafa építési szabályzata szerint az Eötvös út Normafa út és síház közötti szakaszának forgalmát a gyermekvasút nyomvonala melletti új útra helyeznék át, míg a Konkoly-Thege Miklós út felső részén parkolóhelyeket alakítanának ki – ez teszi majd lehetővé, hogy megszüntessék a Normafa Síház melletti parkolót és buszfordulót.



Rovatok