Index Vakbarát Hírportál

Ligetpusztítás vagy ligetmentés-e a faátültetés?

2016.12.15. 17:13
Júliusban jutott a Városliget Zrt. arra az elhatározásra, hogy stratégiát vált: fakivágás helyett inkább átültet a liget építkezései közelében, hátha így kifogja a szelet a ligetvédők vitorlájából. Az elmúlt napokban átültették az első hat fát, a zöldek viszont rögtön vörös riadót fújtak. Vajon megbízható-e az évtizedes német technológia? Ezt próbálta bizonygatni sajtótájékoztatón az átültető cég vezetője.

Szerdán a saját megfogalmazásuk szerint vörös riadót fújtak a ligetvédők, miután a Városliget Zrt. állításuk szerint teljesen szakszerűtlen módon, ad hoc alapon kezdte átültetni a fákat a volt Hungexpo-telken.

Ekkor már tulajdonképpen a hét tervezett fa átültetésén már nagyjából túl volt a német Opitz nevű cég,  ami a világon az egyik legnagyobb ilyen jellegű feladatokra vállalkozó társasága. Négy további fát  előkészítettek a költözésre, de azoknak még egy kis idő kell tavaszig, hogy képesek legyenek elviselni  az átültetést. A megbízás erre a 11 fára vonatkozott, a maradék 188 fa átültetésére januárban írnak ki  pályázatot.

A faátültetés ellen tiltakozók egy korábbi Index-cikkre hivatkoztak, ami szerint a Köztársaság téren 2007-ben speciális Opitz-gépekkel átültetett 11 fából mindössze 3 bírta ki az elmúlt 9 évet, a többi elpusztult. Elsőre tehát ezt kérdeztük Tom Braamtól, az Opitz vezetőjétől.

A válasz szerint az Opitz csak bérbeadta a 2007-es metróállomás-építéshez a speciális faátültető gépet, a túléléshez alapvető fontosságú utógondozásra viszont a Főkert vállalkozott. Ezért az Opitz nem tud felelősséget vállalni a fák elpusztulásáért, sőt az elmúlt években úgy döntött: nem ad ki bérbe faátültető gépeket. Csak csomagban, az utógondozással együtt vállalnak ilyen munkát, hogy a cég hírneve ne romoljon. Hozzátette: mintegy 20-30 budapesti fa átültetéséhez adták bérbe korábban a gépet.

Kiderült: az elmúlt évben az Opitz már úgy ültetett át a Fővárosi Állatkertben fákat, szám szerint 56-ot, hogy az utógondozást is maga végezte, ezt már Kórody Olivér, Galapagos Zoo Service Kft., az Opitz magyar partnerének ügyvezetője mondta el. Mikor arról kérdeztük, hogy az 56-ból hány fa maradt meg, annyit mondott, hogy erre még nem lehet végleges választ adni, hiszen nem telt le az ehhez szükséges két év, csak egy fél.

Az előzetes vizsgálatok is jól mutatják azonban, hogy sikeres lesz-e az átültetés (gyökérzet megindulása, stb.), és Kórody szerint ezek biztatóak: mindössze 3-4 fa túlélése kérdéses. Ez a túlélési arány nagyjából egybecseng a világban már egymillió darab fát átültető Opitz 95 százalékos felvállalt arányával.

A faátültető cég tehát az eddigi külföldi és budapesti (állatkerti) tapasztalataira hivatkozva azt állítja, hogy az átültetett fák túlnyomó többsége a Városligetben is átvészeli a sokkot.

A Greenpeace és Bardóczy Sándor tájépítész azonban nem ilyen optimista. Több helyen is egybecsengő listát állítottak fel, amiben az szerepel, hogy

 1. egy 20 évnél idősebb fa átültetéséhez minimum két évre van szükség.
 2. Az előkészítés nélküli faátültetés valójában egy nagyon drága fakivágás.
 3. Egy 20 évnél idősebb fa átültetőgéppel nem átültethető
 4. Az idős fát csak vegetációs időszakon kívül, nyugalmi állapotban lehet átültetni.
 5. Az átültetett fát minimum 3 évig kell utógondozni, tápoldatozni.
 6. Az átültetett fát nem lehet építési területre vagy bontásra váró épületek mellé helyezni.
 7. A Ligetben zömében 35 év fölötti fák vannak. Ne próbáld meg őket átültetni, mert ez biztosan nem fog sikerülni.

Emellett számos szakmai javaslatot tettek, amelyek viszont teljesen egybeestek az Opitz sajtónak tartott prezentációjában foglaltakkal, amiben bemutatták, hogyan szokták előkészíteni, átültetni és utógondozni a fákat.

Természetesen megkérdeztük, mit szólnak a zöldek állításaihoz. A válasz szerint

 1. 20 évnél idősebb fák: Az átültetés végrehajthatósága nem életkorhoz, hanem törzsátmérőhöz kötött: eszerint 47,7 cm törzsátmérőjű fákat át még lehet ültetni, akárhány évesek, efelett kockázatos.
 2. Előkészítés hiánya: A cég folyamatosan fejlesztett technológiája lehetővé teszi hogy a gépi átültetést előkészítés nélkül végezzék. Pont ezért fejlesztették ki a gépeket, mert a piacon gyakran nem akarták kivárni a kézi átültetéshez szükséges 1-2 év előkészítést.
 3. Vegetációs időszak: Az Opitz szerint a felhasznált technológia alkalmas arra, hogy télen, akár fagyban is átültessenek fákat.
 4. Utógondozás: A cég famérettől függően 0,5-2 év utógondozást tart szükségesnek.
 5. Bontási terület: Itt már a Városliget Ingatlanfejlesztő Zrt. vezetője, Gyorgyevics Benedek vette át a szót, aki szerint remélhetőleg nem lesz baja az építési területen belül átültetett fáknak. Hozzátette, hogy eredetileg az építési területen kívül akarták elültetni a fákat, de pont a Ligetvédők ostromzára miatt döntöttek úgy, hogy biztonságosabb lesz mégis kerítésen belül.
 6. Siker: Az Opitz a tapasztalatai alapján bízik abban, hogy a fákat sikerrel át tudják majd ültetni.

Ha cikk végén még mindig nem tudja az olvasó, hogy kinek higgyen, az nem véletlen. Az Opitz hatékonyságát ugyanis legközelebb tavasszal lehet majd bizonyosan megállapítani, amikor az 56 átültetett állatkerti fa majd megmondja, hogy érzi magát. Addig is mindenki az érzései szerint szavazhat:

Túlélik-e az átültetett városligeti fák?

 • 1778
  Sokkal több fog elpusztulni, mint amennyit mondanak
 • 1511
  Elhiszem, hogy 95%-uk túléli


Rovatok