Index Vakbarát Hírportál

Nem céljuk a fakivágás, de azért kiirtanak 1500 négyzetméter erdőt

csillag3
2016.12.19. 15:23 Módosítva: 2016.12.20. 17:18
A Budapest Gyógyfürdői és Hévízei (BGYH) Zrt. közbeszerzést írt ki a Csillaghegyi Strandfürdő területén hamarosan felépülő sípályáról és a felújítandó futballpályáról. Ezután kiadtak egy közleményt, hogy nem céljuk a fakivágás, hanem csak a gondozatlan cserjés, bokros területet akarják rendbe tenni, meg különben sincs a környéken értékes fa. Ehhez képest 1500 négyzetméternyi erdőt azért kiirtanak.

Nemrég jártunk  a Csillaghegyi Strandfürdő területén, ahol a fürdő két munkatársa körbevezetett minket, és megmutatták, hol és milyen fejlesztéseket hajtanának végre. A focipálya környéke bozótos és tele van vadhajtásokkal, ezek környezetvédelmi szempontból érdektelenek. A sípályának szánt terület is nagyon be van nőve, emiatt nem is tudtunk körbenézni.

Viszont már oldalról és a Google Maps műholdas képei alapján is elég fásnak nézett ki a terület egy érintett része, a drónfelvételek pedig egyértelműen mutatják, hogy itt azért egy kisebb erdőirtásra lehet számítani. 

Kivágnak egy erdőt

A korábbi cikkünk után több olvasói levél is érkezett. Sokan nem értik, hogy minek ide profi focipálya és sípálya, amikor a területtől néhány száz méterre, a Márton úton már van egy profi futballra alkalmas pálya, illetve a kerületben már van egy szintén műanyag borítású és hasonló méretű sípálya.

A helyiek nehezményezik, hogy a létesítmények túl közel lennének a legközelebbi kertvárosi lakóházakhoz, ráadásul őket senki sem kérdezte meg. Továbbá szerintük a tervezett 40 parkolóhely kevés, az autók pedig így a környező utcákban parkolnának, ami tovább nehezíteni a közlekedést a környéken, és megint csak a helyiek szívnának. Nem utolsósorban pedig ott a fakivágás. 

A tervezett sportpályák területén most egy 1500 négyzetméternyi erdő fekszik (ez amúgy kisebb, mint egy fél focipálya), ami ráadásul tele van állatokkal, állítólag még vaddisznókat és őzeket is látni a környéken.

Itt akar olyan sí- és focipályát építtetni a Budapest Gyógyfürdői és Hévízei (BGYH) Zrt. TAO-pénzeket is felhasználva, amire a helyiek szerint nincs semmi szükség, ráadásul - mint látni fogjuk – magához a Csillaghegyi Strandhoz sincs sok köze. 

Ellentmondások a közbeszerzésben

Több problémát találtunk magával az egész koncepcióval kapcsolatban. A közbeszerzésben a teljesítés helyéül a „Budapest belterület, III. kerület 61826/1 helyrajzi számon nyilvántartott, természetben a 1038 Budapest, Pusztakúti út 2-6. található ingatlan” van megjelölve, ez viszont nem a jelenleg meglévő sportpálya helyrajzi száma, hanem a Csillaghegyi Strandfürdő medencéit magában foglaló területéé.

A futball- és sípálya helyrajzi száma 65802/3 a mepar.hu-n való gyors ellenőrzés alapján. Persze a hibát az is okozhatja, hogy a Csillaghegyi Strandfürdő teljes területe négy különböző helyrajzi számon van bejegyezve.

Az sem egyértelmű, hogy a terület belterületnek számít-e, illetve hogy kinek a fennhatósága alá tartozik. A helyiekkel beszélve ráadásul az is kiderült, hogy nem volt semmilyen közvélemény-kutatás vagy hatástanulmány. Minden teljes titokban történt, ha az Átlátszó nem szúrja ki, és ezután nem kapja fel a média, nem is tudták volna, hogy itt fejlesztésekre készülnek. 

Továbbá az is érdekes, hogy nekünk a fürdő munkatársai azt mondták, hogy a sí- és focipálya, bár nem kötődik magához a fürdőhöz, de megépítésük a fürdőbe is több embert vonz majd. Ehhez képest az ajánlattételi dokumentum előírja, hogy a „koncessziós jogosult elvégzi az általa használt terület teljes körű elkerítését a Csillaghegyi Strandfürdő területétől,

megszüntetve a két terület közötti átjárhatóságot.

Ami azért egy elég érdekes koncepció, hisz így a strandolók nyilván nem használhatnák a focipályát. Sőt, gyakorlatilag senki más, hiszen a focipályát az edzések, a labdarúgás sportági szakszövetség versenyrendszerében rendezett mérkőzések lebonyolítására” lehet majd használni. 

Ráadásul a BGYH használaton kívüli” és „elhanyagolt területeket akar rendbe tenni, ami azért érdekes, mert elméletileg az ő felelősségük lett volna ezen területek rendbetartása és hasznosítása. 

A fürdő nem nyilatkozik

Természetesen a BGYH-t is megkerestük az ügyben. Megkérdeztük, hogy mikor kezdődött meg a projekt előkészítése, kiknek a részvételével, egyeztettek-e a helyiekkel, van-e erről valami dokumentáció, volt-e hatástanulmány, kié a terület, és ki felelős érte, vagy láthatnák-e egy, a fentinél pontosabb helyszínrajzot. Szőke László vezérigazgató annyit válaszolt, hogy a társaság a közbeszerzési eljárás befejezéséig nem nyilatkozik.



Rovatok