Index Vakbarát Hírportál

Egymilliárdért cserélnek le LED-esre 7000 budapesti utcalámpát

2017.08.24. 15:58

Több mint egymilliárd forintot terveznek fordítani a budapesti közvilágítás korszerűsítésére - közölte az MTI. A hétezer nagynyomású nátrium lámpatest korszerű, energiahatékony LED világítótestre történő cseréjével a becslések szerint évente 65 millió forintnyi áramdíjat lehetne megtakarítani - áll a Fővárosi Közgyűlés jövő szerdai ülésére benyújtott előterjesztésben. Ha kiszámoljuk, ez alapján egy lámpa cseréje 142 ezer forintba kerül. 

A Bagdy Gábor és Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettesek által jegyzett - a Budapest.hu oldalon csütörtökön közzétett - javaslat szerint a projekt 15 kerületben, több mint 30 helyszínen javasol korszerűsítést. A kivitelezés 2018 első negyedévtől 2019 nyár végéig tartana.

Budapesten  30 ezerre tehető az amortizált, korszerűtlennek tekinthető, nagy energiafogyasztású és magas üzemeltetési költségű lámpa, és középtávon - 5-7 éven belül - további 80 ezer elavult lámpatest cseréjével kell számolni.

Az indokolható megtérülési időn belül hétezer lámpatest LED-es világítótestre történő cseréje valósítható meg, amit az energiamegtakarításon alapuló hosszú távú fővárosi forrással lehetne finanszírozni. 

A projekt várható megtérülési ideje 13-15 év, a LED-es lámpatestek várható műszaki élettartama pedig 20-25 év.

A projekthez a fővárosi önkormányzat 900 millió forintos támogatást biztosítana. Az Európai Beruházási Bank az előzetes hozzájárulását megadta a LED-es korszerűsítési projekt hitelből történő finanszírozásához. A fennmaradó 150 millió forintot a BDK Budapesti Dísz- és Közvilágítási Kft. saját erőből biztosítaná azzal, hogy a felszerelést a kft. saját dolgozói végeznék el.



Rovatok