Index Vakbarát Hírportál

Védőruhás laborosok vizsgálják a városligeti azbesztet

2017.09.04. 16:59
Vegyvédelmi szerelésben dolgozó laborosok kezdtek matatni a lebontott Petőfi Csarnok építési területén, látszik olvasónk felvételén. Akkor most mégis van veszélyes azbeszt a Városligetben, vagy nincs? - kérdeztük Városliget Zrt.-t.

A városligeti építkezéseket koordináló Városliget Zrt. válasza szerint ismételt vizsgálatot rendeltek meg - a korábban a tiltakozók által is megbízott - akkreditált laboratóriumtól. Erre azért volt szükség a cég szerint, "hogy a jövőben azbeszttel kapcsolatos rémhírterjesztés ne fordulhasson elő".

A múlt héten ugyanis a Ligetvédők közösségi oldalán az jelent meg, hogy a Petőfi Csarnok bontási területén az egészségre közvetlenül veszélyes azbeszt található.

A Városliget Zrt. már korábban többször és határozottan kijelentette, hogy a bontási munkálatok semmilyen egészségügyi kockázattal nem jártak, melyet mérések is visszaigazoltak.

Ezt az azbeszt vizsgálatát végző akkreditált labor vezetője Czap Zoltán, a Kör Ker Kft. ügyvezető igazgatója is megerősítette: „A Petőfi Csarnok bontási területén talált minta az azbesztnek nem a belélegezhető, közvetlenül élet- és balesetveszélyes válfaja, hanem a városban mindenütt előforduló, kötött változata.” - áll a Városliget Zrt. közleményében.

A cég szerint a képeken látható fehér, speciális védőruha azért szükséges, mert az ilyen típusú munkavégzésre szigorú előírások vonatkoznak, melyek ezt a fajta felszerelés viselésére kötelezik a szakembereket.



Rovatok