Index Vakbarát Hírportál

Nem bírják Pesterzsébetet a BKK-automaták

DMOHA20140508024
2017.09.19. 11:02

A XX. kerületben több BKK-automata is volt, amit leszereltek, mert lopják belőle a pénzt, ezért a központba kell utazni az utasoknak, ha bérletet akarnak venni, írta olvasónk.

Megkerestük a BKK-t, hogy a helyszínen miért nem lehetett biztonságosabb megoldást kitalálni (pl készpénz nélküli, csak bankkártyás üzemmódot), és hogy hova szállították az automatákat.

A BKK válasza szerint a két pesterzsébeti jegy- és bérletkiadó automatát – a Mártírok útja és a Temesvár utca kereszteződésénél, a 99-es busz megállójánál, illetve az Orsolya utca és a Pacsirta utca sarkán, a 123-as busz megállójánál lévőt – súlyos, tízmillió forintos nagyságrendű kárt okozó rongálás érte. A bűncselekmények miatt a BKK és az automatákat üzemeltető partnere rendőrségi feljelentést tett, majd a berendezéseket a hatósági helyszínelést követően további vizsgálat és javítás céljából a gyártó telephelyére szállította.

A közlekedési cég továbbá tájékoztatott, hogy azokban az esetekben, amikor a jegykiadó automatákat megrongálják, kénytelen megvizsgálni, hogy ez megismétlődhet-e; valamint azt is, van-e olyan helyszín a közelben, ahol biztonságosabban üzemeltethető. Ennek alapján a BKK úgy döntött, hogy a rongálásban érintett automatákat még idén új helyszínre telepíti. Az egyik berendezést a XX. kerületi Tátra téren helyezi üzembe – hogy a kerületben továbbra is biztosított legyen az automatás jegy- és bérletvásárlási lehetőség. A másik, javított automata új helyszínével kapcsolatban még zajlanak az egyeztetések.

Jelenleg 360 darab BKK-automata üzemel a fővárosban. Az értékesítési adatok szerint a jegy- és bérletkiadó automaták bankkártyás vásárlási aránya körülbelül 45 százalék, azaz jelentős igény van a készpénzes vásárlási lehetőségre is. Ezért a BKK arra is figyelmet fordít, hogy az automatahálózaton mindkét fizetési mód elérhető legyen.

Nyitókép: Mohai Balázs/MTI



Rovatok