Index Vakbarát Hírportál

Megkegyelmezett saját közbeszerzési cégének a főváros

2018.01.18. 14:34
Lapogatás lett az asztalra csapás vége: a lassan és drágán működő céget nem szüntetik meg, de csökkentik a hatáskörét. A háttérben meghúzódó érdekcsoport megmentette a kft-t.

A jelenlegi 150 millió forintról 200, illetve 500 millió forintra emelik azt az értékhatárt, ami alatt a fővárosi közbeszerzések bonyolítására létrehozott Fővárosi Közbeszerzés Kft. nem foglalkozhat fővárosi közbeszerzésekkel – információink szerint ez áll abban az előterjesztésben, amit következő ülésén tárgyal a fővárosi közgyűlés. A 200 milliós limit a főpolgármesteri hivatal ügyeire vonatkozik, az 500 millió pedig a főváros tulajdonában álló közműcégekre. Ezzel a lépéssel a közgyűlés a közbeszerzési torta egy jelentős szeletétől távol tartja a saját tulajdonában álló céget, mely azonban továbbra is bábáskodhat a legnagyobb közbeszerzések felett. 

Ez lett abból a nagy asztalra csapásból, amit tavaly ősszel vizionált a sajtó az ügyben. A céggel ugyanis már megalakulásakor problémák voltak, amik nem megszűntek, hanem inkább sokasodtak. 

Tarlós István főpolgármester maga így nyilatkozott lapunknak egy interjúban:

Ami a Közbeszerzés Kft.-t illeti, szerintem sem működik jól. Elégedetlen vagyok vele. Még az is felmerült bennem, egyáltalán szabad-e megtartani. Sorra jönnek a nagy közszolgáltató cégeink a BKV-val az élen, hogy állnak a közbeszerzéseik. Ezt az állapotot biztos nem viselem el sokáig, és az év végén döntöm el, hogy javasoljam-e a cég megszüntetését, vagy ne.

A kft lassúsága a nagy közszolgáltató cégeknek okozott nagy problémát. A BKV tavalyi közbeszerzési tervét például teljesen szétzilálták: negyven tendernek csak a harmada zárult le sikeresen, ami jelentős pluszköltséget okozott a közlekedési cégnek. Maga a Közbeszerzési Kft. is drágán működött, 2017-ben 270 millió forintos veszteséget hozott össze.

A Közbeszerzés Kft-t 2016 nyarán alapította a fővárosi önkormányzat, hogy központosítsa hivatalának és cégeinek közbeszerzéseit, ezáltal felgyorsítva és olcsóbbá téve azokat. A cég még meg se alakult, rögtön lázongani kezdtek a fővárosi közszolgáltató cégek vezetői, hogy hátrányos szerződésbe kényszerítenék őket. Többen attól tartottak, hogy az egyik legerősebb kormányközeli gazdasági érdekcsoport a kft.-n keresztül ráteheti a kezét Budapest évi 300 milliárdos közbeszerzési keretére.

Egy hét múlva már az is körvonalazódott, melyik érdekkör lehet érintett: Tarlós István főpolgármester megtiltotta a főváros központi közbeszerzési cégének, hogy együtt dolgozzon a Habony Árpád és Rogán Antal köréhez tartozó Kosik Ügyvédi Irodával. 

A Közbeszerzés Kft. végül összeállt az ügyvédi iroda nélkül is, deklarált célját azonban nem érte el. Olcsóbb, gyorsabb közbeszerzések helyett lelassult, drágább eljárásokat hozott. A politikai-gazdasági érdekcsoport befolyása is megvalósult, információink szerint ez óvta meg a céget a tavaly év végén belengetett teljes megszüntetéstől.



Rovatok