Index Vakbarát Hírportál

Tarlós: Eljárást indítunk a kivágott margitszigeti fák miatt

2018.05.04. 09:10 Módosítva: 2018.05.04. 15:18

Bontják a régi teniszstadiont a Margitszigeten, hogy új teniszstadiont építsenek a helyére, és a munkálatok során rengeteg fát kivágtak, írja a Hvg.hu. Ebben az új stadionban rendeznék jövőre a Hungarian Open ATP World Tour tenisztornát.

Ez azért különös, mert Áder János március elsején visszadobta a Margitszigetre építendő teniszcsarnok ötletét, arra hivatkozva, hogy a törvényt nem igazolták hatástanulmányokkal, nincs megfelelően előkészítve, és a beruházás

veszélyeztetné a Margitsziget természetvédelmi és kulturális örökségi jellegét, valamint az alatta lévő ivóvízbázist.

A régi parlament Áder vétója után idő hiányában nem tudott egy átdolgozott beruházási tervet elfogadni. A korábbi, elutasított terv szerint az új stadion kedvéért az aktuális törvényi szabályozásokat is figyelmen kívül hagyták volna. Sem a főváros parkolására, sem az építtetők személygépkocsi-elhelyezési kötelezettségére, sem a fás szárú növények védelmére, kivágására és pótlására vonatkozó vagy az árvízvédelemmel összefüggő jogszabályokra nem kellett volna tekintettel lenni a fejlesztés kedvéért. Ezt úgy tehették volna meg, hogy a kormány nemzetgazdasági üggyé nyilvánította a stadion építését.

A margitszigeti teniszstadion építéséről egyébként Tarlós Istvánnal sem egyeztettek ekkor, ezért a főpolgármesteri hivatal azt közölte február 21-én, hogy a döntést nem hajlandóak végrehajtani.

A Hvg kérdésére a főváros elárulta, most sem adtak "engedélyt vagy hozzájárulást fák és fásszárú növények kivágásához, illetve bármiféle új felépítmény előkészítési és kivitelezési munkálataihoz sem, hiszen nem léteznek még konszenzuson alapuló tervek". Az Indexnek Tarlós István elmondta,

a cégnek nem volt fakivágási engedélye, azokat önkényesen, engedély nélkül vágtak ki, a főváros el fog járni az ügyben.

A fairtással járó bontás 198 millió forintba kerül, a West Hungária Bau Kft. végzi, amely a WHB-cégcsoport tagja. Érdekes véletlen lehet, hogy ennek a cégcsoportnak egy cége vette meg korábban Tiborcz Istvántól, Orbán Viktor vejétől azt a társaságot, amely az OLAF-os korrupciós botrányba keveredő Elios felét birtokolta.



Rovatok