Index Vakbarát Hírportál

Felújítás lesz nyár végéig az 1-es villamos vonalán, az autósokat is érinti

2018.06.22. 16:16

Július 7-től, szombattól a nyári iskolai szünet végéig tartó időszakban felújítják az 1-es villamos Mester utca és Népliget közötti, valamint a Hős utca környékén található, azon vágányszakaszát, ahol a néhány évvel ezelőtti vonalfelújítás idején csak a megállóhelyek korszerűsítése történt meg, közölte pénteken a BKK.

A két nagyobb építési ütemben zajló rekonstrukció

  • első, várhatóan háromhetes időszakában az 1-es villamos a Fehérvári út/Etele út felől a Közvágóhíd H megállóhelyig, a Bécsi út/Vörösvári út felől pedig a Puskás Ferenc Stadion M megállóhelyig közlekedik; a kimaradó szakaszon pótlóbusszal lehet majd utazni. 
  • A második, augusztus végéig tartó időszakban Óbuda felől már a Népligetig járnak a villamosok, míg Dél-Buda felől továbbra is a Közvágóhídig lehet villamossal utazni; ebben az időszakban a 103-as autóbusz a Népligetig viszi majd az utasokat. Az Infopark és környéke kiszolgálása érdekében a 153-as busz útvonalát a villamospótlás teljes idejére meghosszabbítják a Népligetig.

A Dél-Budán utazóknak érdemes lesz az M4-es metrót igénybe venni, amely a korlátozás teljes ideje alatt a szokásosnál sűrűbben közlekedik majd. A gépkocsival közlekedők a felújítás ideje alatt sávlezárásokra számíthatnak a Könyves Kálmán körúton.

A BKK közleménye szerint "az 1-es villamos 2013-2014-ben zajló vonalfelújításakor a Könyves Kálmán körúti szakaszon korszerűsítették a megállóhelyeket; csak a rekonstrukció kivitelezése közben derült fény azokra a korábban nem látható műszaki körülményekre, amelyek a 2018. július 7-én kezdődő pályafelújítási munkák elvégzését indokolják."

A várhatóan augusztus végéig tartó munka során a Népliget és a Mester utca közötti szakaszon a villamossín cseréjén kívül megerősítik a földműveket és a sínágyazatot, valamint felújítják a vágányokat keresztező útátjárókat is. Ehhez hasonlóan a Hős utcánál is felújítják a villamosvágányt, valamint a közúti útátjárókat.

A gépkocsival közlekedőket is érinti a július 7-én kezdődő felújítás: mivel a munkaterületek mellett pótlóbuszok akadálytalan haladását forgalomtechnikai beavatkozások segítik majd a Hungária körút–Könyves Kálmán körút útvonalon, a közúti járművek számára kisebb közúti kapacitás áll majd rendelkezésre. Az ideiglenes sávlezárások közúti forgalmi hatását a jelzőlámpák áthangolásával – azaz a zöld jelzés hosszának megnövelésével – csökkentik majd.



Rovatok