Index Vakbarát Hírportál

Nelson Mandela kap egy parkot Budapesten

2018.08.29. 11:15

A Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésén tizenhárom, eddig névtelen közterület elnevezéséről döntött, ennek eredményeként a XI. kerületben a Nobel-békedíjas dél-afrikai emberi jogi harcos, később államfő

Nelson Mandela nevét veheti fel egy park.

A testület egyhangúlag fogadta el a városvezetés előterjesztését, ugyanakkor Hoffmann Tamás, az érintett kerület fideszes polgármesterének kérésére a Bikás park közelében található park csak a helyi képviselő-testület megerősítő döntését követően veheti fel Dél-Afrika első színesbőrű elnökének nevét.

A XI. kerület korábban már hozzájárult, hogy a városrész új közterületei a Garancsi István NER-közeli nagyvállalkozó gigaberuházása által javasolt neveket viseljék. Ezzel összefüggésben kerül a térképre a Garda, az Öböl, az Ezüsthárs, a Jegenyenyár és a Napkelte utcákat, valamint a Buda-part teret. Ugyanitt az Infópark és a Magyar Tudósok körútja közelsége miatt egy új körutat a golyóstoll feltalálójáról, Bíró László Józsefről neveznek el.

A III. kerületben a helyi képviselő-testület kezdeményezésére egy három éve kezdett gyakorlatot folytatva

fűszernövényekről neveznek el új utcákat,

így jöhet létre a Turbolya és Vízimenta utca, valamint a Kardamom köz. Ugyanebben a kerületben a lengyel katolicizmus egyik legnagyobb XX. századi alakjának nevét veheti fel egy közterület, melyet Stefan Wyszynski utcának fognak ezentúl hívni, míg egy eddig szintén névtelen teret Krúdy Gyula hajósáról, Szindbádról neveznek el.

(MTI)



Rovatok