Index Vakbarát Hírportál

Újabb környéken kábulnak a Hős utcai figurák

03
2018.10.30. 17:30 Módosítva: 2018.10.31. 20:05
A jelek szerint a drogproblémát nem lehet rendészeti eszközökkel megoldani, a szigornak mindössze annyi a hatása, hogy más területekre húzódnak át a drogdílerek és a szerhasználók. Ez történt a Hős utca után a fókuszba kerülő Pillangó parkban is, nyáron pedig a ferencvárosi József Attila-lakótelepen bukkantak fel “Hős utcai figurák”, ahol a helyzet megoldását követelve a lakosság eddig több mint ezer aláírást gyűjtött össze.

Egyre inkább beigazolódik, hogy kizárólag rendészeti beavatkozások nem fogják megoldani a drogproblémát, és amíg az összetett társadalmi krízishelyzet tényezői, így a szegénység, a kilátástalanság, az ellátatlanság nincs kezelve, addig nem fog csökkenni a droghasználók száma. Az erősebb hatósági fellépés még a TEK bejáratának közvetlen szomszédságában is kudarcot vallott, és a rendőri jelenlét ellenére is nagyüzemben folyt tovább a drogterjesztés. A ház elé tervezett háromméteres kerítéstől se várjunk csodát. Arról, hogy már Zuglóig ér a Hős utcai drogprobléma, ebben a cikkünkben írtunk a nyáron. A jelenség pedig már olyan helyeken is megjelent, amik kilométerekre vannak a Hős utcától, és ahol a lakók eddig csak hírből hallottak a beanyagozott fiatalokról.

A IX. kerületi József Attila-lakótelep Budapest egyik legnépszerűbb és legzöldebb lakótelepe, ami az Üllői út, az Ecseri út, a Gyáli út és a Határ út által körbezárt területen található. A ferencvárosi panelházak között pesti viszonylatban tényleg sok a parkosított, fás terület. Egy forrásunk szerint a városrész manapság mástól is zöld, mivel a lakótelepi idillt két-három hónapja “Hős utcai figurák” megjelenése bolygatta meg.

Honnan jönnek? 

A forrásunk azzal keresett meg minket, hogy a Pöttyös utcai és az Ecseri úti metrómegállóknál ezen a nyáron (július végén, augusztus elején) teljesen kába emberek jelentek meg, akikről egyértelmű volt, hogy droghasználók. Majd – beszámolója szerint –, kezdtek egyre többen lenni, megjelentek a házak bejáratánál, valamint a telepen lévő óvodák és iskolák melletti parkokban. A forrásunk szerint mindenki csak Hős utcaiaknak hívja őket, akik viszont nem feltétlenül onnan jönnek, de a látvány egy az egyben ugyanaz. 

Tízen- huszonéves srácok, akiken látod, hogy nem alszik, hanem valamitől utazik, aztán egyszer csak feláll, amikor vége a tripnek

– fűzi hozzá.

Abban viszont biztos, hogy Kőbánya felől érkeznek – szerinte a szerhasználók megjelenésében szerepe van 3-as villamosnak, ami összeköti Kőbányát, Erzsébetet és Ferencvárost. Úgy tudja, hogy Kőbánya “dzsumbujos” részen árulhatják az olcsó drogot. a Pongrác úton, a Fertő és a Balkán utcánál is sok ilyen alak van, akik a József Attila-lakótelep parkjaiban nyugodtan le tudnak ülni, beljebb pedig már nem is veszik őket észre.

A forrásunk azt állítja, több kerületet érint a probléma, állítólag már Pesterzsébeten is gondot okoznak a droghasználók. Olyan esetről nem tud, hogy valakit megtámadtak volna, viszont kisebb atrocitások történnek:

Egy lány mellé fényes nappal a Napfény utcánál egy zavart figura akart beszállni a kocsijába.

Budapesten a filléres áru dizájner drogok miatt nem csak egy Hős utca létezik, hiszen a szegényebb környékeken szinte bárhol felbukkanhat a pszichoaktív szerek használata. Megkérdeztük az önkormányzatot, hogy valóban Kőbánya felől jönnek-e a droghasználók, amire azt a választ kaptunk, hogy az “Önkormányzatunk a tevékenységét nem feltételezések, hallomások alapján végzi.” A helyiek eközben egymás után töltik fel a fotókat a beállt fiatalokról. 

Mi nem akarunk a Hős utca sorsára jutni

Szeptember közepén a lakótelepen élők aláírásgyűjtésbe kezdtek, és nyílt levelet írtak a polgármesternek. A papíralapú petíciót forrásunk szerint több mint ezren írták alá, levelükben pedig az olvasható, hogy az ott élők megdöbbenve veszik észre, hogy a lakótelepen és a két kikerülhetetlen csomóponton, az Ecseri úton és a Pöttyös utcánál megjelentek a szerhasználók.

Az utóbbi időben pedig csak romlott a helyzet. Már a lakótelep belső részein, a parkokban, a játszótereken, az óvodák és az iskolák mellett is megjelentek az alkoholtól, kábítószertől öntudatlan állapotban fetrengő alakok. Mi nem akarunk a Hős utca sorsára jutni. Mi békében és biztonságban akarunk élni, itt a József Attila-lakótelepen. Mert ez az otthonunk

– fogalmaztak a nyílt levélben. 

A forrásunk úgy tapasztalta, az utóbbi időszakban az Ecseri úton járőröznek a rendőrök, és az önkormányzat elkezdte takarítgatni a szemetet, de szerinte az itt élők félnek, hogy az intézkedések csak arra az időre szólnak, amíg a közfigyelem ide irányul, azután pedig minden marad a régiben. A lakótelepen élők attól is tartanak, hogy az ingatlanok leértékelődnek a kétes figurák megjelenése miatt. Amúgy pedig – a lakos beszámolója szerint –, két-háromszorosára nőttek feléjük az árak, most 25-26 millió forintért lehet eladni egy 54 négyzetméteres lakást.

Nem a cukros bácsi hívogatja őket

A József Attila-lakótelepi drogtúrát az Ecseri úti metrómegállónál kezdtük, ahol az egyik boltos, aki körülbelül tíz éve dolgozik a üzletben, azon háborgott, hogy a Hős utca felszámolása óta az aluljárón keresztül vonulnak a droghasználók, néha egyedül, de van, hogy kisebb csapatokban járnak. Gyakran váltanak nála aprót, és telefonálgatnak a közeli telefonfülkében. Amikor reggel kinyitja a boltját, akkor találkozik a legtöbb "zombival", napközben már kevesebben vannak. Szerinte a szomszédos kerületből jönnek át. A férfi a Pöttyös utcához irányított tovább minket,  ahol egy másik boltos szintén megerősítette, hogy sok droghasználó fordul meg a metrómegálló környékén. Érdeklődésünkre, hogy van-e tippje, hogy hol szerzik be a drogot, ő is egy piros telefonfülkére mutogat.

Várják, hogy csörögjön a telefon, és nem a cukros bácsi hívogatja őket. Idén nyáron tűnt fel, hogy egyre több ilyen alak fordul meg, ahogy kiszorultak a Hős utcából, – az Üllőin szoktam még őket látni. Az tény, hogy az utóbbi időben egyre több a rendőr a környéken.  

Nincs bizonyíték rá, de a telefonfülkének kapcsolattartó szerepe lehet, hiszen – bár a környéken sokan azt állítják, hogy lehet drogot venni, de – a dílernek nincs egy standja, ami mellett egész nap ott állna a bekamerázott metrómegállóban, hanem megbeszélik telefonon, hogy hol találkozzanak. Majd végül a lakótelep belsejébe vezet az utunk, – az általunk megkérdezett lakosok inkább csak a metrómegálló környékére panaszkodnak.

Kék Pont: komplex beavatkozás szükséges

Megkerestük a Ferencvárosi székhelyű Kék Pont Drogkonzultációs Központot és Drogambulancia Alapítványt az ügyben. A civil szervezet jelenleg nem folytat utcai megkereső tevékenységet, de együttműködnek a Ferencvárosi Kábítószerügyi Egyeztető Fórummal (KEF), ennek keretében pedig egészségügyi és szociális és ifjúsági szervezetekkel. Lencse Menyhért felépülési központ-vezető elmondta, hogy semmivel nem rosszabb a droghelyzet a kerületben, mint Budapest más részein.

A kerületben tapasztalható droghasználattal kapcsolatos problémák tendenciája nagyjából megfelel a fővárosi tendenciának. A kerület nem rendelkezik olyan egyedi jellemzővel ezen a téren, amely a tendenciától történő eltérést akár pozitív, akár negatív irányba mozdíthatná.

Ez az Index tapasztalataival is egybevágott: nincs okunk kételkedni benne, hogy a lakók által észlelt tendencia valós, ám amikor a lakótelepen jártunk, egyetlen anyagossal sem találkoztunk. Lencse Menyhért ugyanakkor hozzátette, hogy az elmúlt időszakban megnőtt a lakótelepen azoknak az utcai szerhasználóknak a száma, akik nem veszik igénybe az intézményi segítséget.

“Évek óta jelen vannak Budapest közterületein olyan szerhasználók, akik segítői intézményi kapcsolatokat nem, vagy nagyon kis mértékben vesznek igénybe. A kérdéses területen az ő megjelenésük főleg a közelmúlt időszakban jellemző.”

Lencse Menyhérttől azt is megtudtuk, hogy a szeptemberi és októberi KEF ülésen is előkerült, hogy a József Attila-lakótelepen élők érzékelik a problémát, ezért fokozottabb rendőri jelenlétet vezettek be az érintett területen.

Tudjuk azonban, hogy a helyzet megnyugtató rendezéséhez átfogó, komplex beavatkozás szükséges, a kérdés egyszerre szociális, egészségügyi, rendészeti is, így széleskörű, oktatási, egészségügyi, szociális intézményeket, addiktológiai ellátókat, illetve a rendőrséget érintő együttműködésre van szükség, amit a KEF, illetve ezen keresztül a kerületi önkormányzat koordinál. Ez a közös munka meg is kezdődött, ebben a Kék Pont munkatársai is részt vesznek.

Az önkormányzatot senki sem kereste meg

Kérdezősködtünk az önkormányzatnál is az ügyben, – ők azonban nem tudnak jelentős drogproblémáról a kerületben, és arról sem, hogy a Hős utcai események érintették volna a területet, s azt sem tapasztalják, hogy megnőtt volna a szerhasználók száma az utóbbi időben: 

A József Attila-lakótelep bűnügyi szempontból nem tekinthető kiemelten szennyezett területnek. Önkormányzatunk folyamatosan nyomon követi Budapest legzöldebb lakótelepén, a József Attila-lakótelepen zajló eseményeket. Kerületünk vezetése minden rendelkezésére álló eszközzel azon dolgozik, hogy a lakótelepen élők biztonságát megőrizze, életkörülményeit javítsa. Önkormányzatunk a lakók közösségétől nem kapott nyílt levelet, hivatalos fórumokon ilyen típusú közösségi megkeresés nem történt.

update: Az önkormányzat arról tájékoztatott minket, hogy a megkeresésünk és a cikk megjelenése között eltelt időben beérkezett hozzájuk a helyi lakosság petíciója, és azóta már foglalkoznak az abban foglaltakkal.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?



Rovatok