Index Vakbarát Hírportál

Tizenhárom kórházat jelöltek ki a legsúlyosabb esetekre

2009. augusztus 11., kedd 23:48

Összesen tizenhárom kórházat jelöltek ki a legsúlyosabb betegek feltétlen ellátására, közölte ÁNTSZ kedden. A Népszabadság keddi számában írt arról, hogy a kaposvári Kaposi Mór, a debreceni Kenézy, a Pécsi és a Szegedi Orvostudományi Egyetem traumatológiája, a Miskolci és a Kecskeméti Megyei Kórház, valamint a fővárosban a Szent János, a Péterfy Sándor, illetve az Egyesített Szent István és Szent László Kórház a jövőben a legsúlyosabb esetek ellátását nem utasíthatja vissza.

Az ÁNTSZ keddi közleménye szerint ezek mellett további négy kórház szerepel a listán. Ezek a nyíregyházi Józsa András Kórház, a győri Petz Aladár Kórház, a székesfehérvári Szent György Kórház, valamint a szombathelyi Markusovszky Kórház. Mint a közleményben olvasható, a tapasztalatok azt mutatták, hogy meg kell erősíteni a Nyugat-, és Közép-dunántúli, valamint az Észak-alföldi Régió III. szintű traumatológiai ellátását. Ezekben a régiókban nem működött III. szintű traumatológiai osztály, így a betegeket esetenként nagy távolságra szállítják.

A közlés szerint ennek megfelelően az ÁNTSZ a szükséges minősítési eljárás után a kórházak kérésére módosítja az említett intézmények működési engedélyét, ezt követően azok OEP finanszírozása is módosul. A módosított működési engedélyek kiadásával egy időben a regionális tiszti főorvosok visszavonják, illetve módosítják a korábbi betegbeutalási rendet.

Rovatok