Index Vakbarát Hírportál

Nyolc méter felett tetőzik a Tisza Szolnoknál

2010. december 13., hétfő 14:44 | aznap frissítve

Levonulóban az árhullám a Tisza felső szakaszán, a középső szakasz azonban lassan árad, nyolc méter felett tetőzhet Szolnoknál. A Fekete-Körösön már csak másodfokú a készültség.

Levonulóban az árhullám a Tisza Vásárosnamény feletti szakaszán, attól lejjebb, Záhonyig viszont továbbra is harmadfokú készültségi színt feletti a víz, mondta Bodnár Gáspár, a Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vezetője.

A Tisza hétfő délelőtt 670 centiméteres vízállással tetőzik Záhonynál, onnan Tokaj irányába folytatódik az áradás és alakul ki keddtől harmadfokú készenlét feletti vízszint, mondta az igazgató. Bodnár Gáspár kedvezőnek nevezte, hogy a hideg időjárás hatására apad a Tiszába torkolló Szamos, Kraszna és a Túr is, az utóbbinál már a teljes szakaszon elsőfokúra mérsékelhették az árvízvédelmi készültséget. A Szamoson és a Krasznán ugyancsak mérsékelhették harmadról másodfokúra a készenlétet.

A Lónyay-főcsatornán továbbra is másodfokú a készültség, a nyírségi belvizeket összegyűjtő vízfolyásnak vasárnap lezárták a tiszai árvízkapuját. Erre azért volt szükség, hogy a Tisza töltéseit Tiszabercel környékén mentesítsék.

Nyolc métert meghaladó vízszinttel tetőzik majd a Tisza Szolnoknál. A Közép-Tisza Vidéki Területi Vízügyi Igazgatóság hétfői tájékoztatása szerint a Tisza egyelőre lassan árad középső szakaszán. Hétfő reggel Kisköre-Alsónál 691, Szolnoknál 680 centimétert mutatott a vízmérce, ezek az értékek mindkét helyen már jóval meghaladják az elsőfokú árvízvédelmi készültséghez rendelt szintet. Az elkövetkező napokban az áradás intenzitása várható a folyón, a tetőzés Szolnoknál 800 centiméter felett lesz.

Az igazgatóság másodfokúra emelte a árvízvédelmi készültséget a Hortobágy-Berettyón Mezőtúr és Túrkeve között, valamint a Hármas-Körösön a mezőtúri árvízkaputól Kunszentmártonig. Ezzel együtt elsőfokú készültséget 461, másodfokút 115 kilométer töltésszakasz mentén tartanak fenn.

Megszűnt a harmadfokú készültség a Fekete-Körösön

Másodfokúra mérsékelték az árvízvédelmi készültséget a Fekete-Körösön, a folyó vízszintje a határ menti Antnál egy nap alatt majdnem 80 centimétert csökkent, tájékoztatott a Körös-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság.

A tájékoztatás szerint mindazonáltal a vízügyi szervezet 340 kilométeres hosszúságú védvonalaiból továbbra is 315 kilométeren van érvényben riasztás. Másodfokon védekeznek a Fekete-, a Sebes-, a Kettős és a Hármas-Körösön, valamint a Berettyón és a Hortobágy-Berettyón. A legalacsonyabb szinten pedig a Fehér-Körös mentén.

A Kettős-Körös Békésnél hétfő délelőtt óta tetőzik, a Hármas-Körös azonban még árad. Utóbbi folyón a vízoszlop magasság egy nap alatt Gyomaendrődnél 24, Szarvasnál pedig 21 centimétert növekedett.

Rovatok