Index Vakbarát Hírportál

Cigányellenes feliratok Nagykanizsán

2012. május 29., kedd 12:59 | aznap frissítve

Egy üzlet falára cigányokat fenyegető feliratot és horogkeresztet, több környékbeli, nemrég felújított lakóházra pedig jelöléseket festettek ismeretlenek kedd reggelre Nagykanizsa ligetvárosi részében.

A Csengery utcában álló üzlet oldalfalára horogkeresztet, Hitler nevét, "Megdögletek cigányok", illetve "X-el jelöltek égni fogtok" feliratokat fújtak festékszóróval.

A közelben több olyan lakóháznak a falára is X jeleket fújtak, amelyeket nemrég egy mintaprogram keretében, a lakbérhátralék ledolgozásaként a lakóik közreműködésével szigeteltek és újítottak fel.

Az itt élők fedezték fel reggel a jeleket.

Szabados Gábor, a Zala megyei rendőr-főkapitányság sajtóreferense elmondta: a helyszíni szemlebizottság megállapítása szerint az üzlet falára festékszóró spray-vel festették az önkényuralmi jelképet, valamint a fenyegetőző szöveget. Az elkövetők összesen tizenkét lakóépületre, továbbá egy kistehergépkocsira fújtak X jelet.

A rendőrség önkényuralmi jelkép használatának vétsége miatt indított büntetőeljárást.

Péntekre virradóra a budapesti Duna-parton lévő mártíremlékműre festettek uszító feliratokat. A feltételezett tetteseket elfogták. Kedden egy olvasónk újabb hasonló akcióról küldött fotót: a lenti felirat a pesti Szent István park mellett látható a bicikliúton.

Rovatok