Index Vakbarát Hírportál

Nem Samu maradványait rongálták meg

2009. február 9., hétfő 17:47 | aznap frissítve

Vértesszőlősön csak másolatok láthatók, de így is jelentős kárt okoztak a vandál tizenévesek. A zárakat hamarosan lecserélik a múzeumban.

A rendőrség korábbi tájékoztatásával ellentétben nem a vértesszőlősi előember maradványait rongálták meg a helyi kőbányában található kiállítóhelyen, közölte Markó András, a Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) Régészeti Tárának munkatársa.

A Samu néven ismert előember maradványait a múzeum Budapesten őrzi, Vértesszőlősön csak másolatok láthatók. A település kőbányájában kialakított bemutatóhelyen azonban számos valódi lelet is található, amelyekben kárt okozott a vélhetően több fiatalból álló társaság.

Markó András tájékoztatása szerint a diákok - akik az október 31. és április 1. között zárva tartó lelőhelyet összejárkálták, több leletet megtaposva sörösüvegeket hagytak szanaszét, és összefirkálták a bemutatóépület ablakait, vitrinjeit - összesen mintegy 40 ezer forintos anyagi kárt okoztak.

A múzeum munkatársa megerősítette: egy 14 éves lány, a helyi általános iskola tanulója a saját lakásukhoz használt kulccsal nyitotta ki a bemutatóhelyet. Mivel a kiállítóhely ebben az időszakban nem látogatható, a rongálást csak a szokásos heti szemle során fedezték fel a múzeum munkatársai. Feltételezésük szerint a cselekmény január 28. és február 4. között történt.

A bemutatóhelyen rendszeresen gondot jelentenek a rongálások, eddig azonban jellemzően színesfémből készült tájékoztató táblákat, műtárgyakat tulajdonítottak el onnan.

A kiállítóhely az 1960-as években jött létre a kor biztonsági berendezéseivel, a zárakat hamarosan lecserélik. Markó András azt ígéri, munkatársaival mindent megtesznek, hogy az áprilisi nyitásra teljesen eltüntessék a rongálás nyomait.

Rovatok