Index Vakbarát Hírportál

Vége az ausztál pokolnak

2009. március 4., szerda 12:37 | aznap frissítve

Az ausztrál hatóságok szerdán közölték, hogy a várakozásokkal ellentétben kedvezően alakultak az időjárási körülmények, ezért egy hónap után túljutottak a nehezén, az egy hónapig pusztító bozóttüzeket hamarosan elolthatják.

Szerdán az ausztrál hatóságok bejelentették, hogy az ország túl van a pusztító erdő- és bozóttüzeket kiváltó időszak nehezén, és több ezren már a héten visszatérhetnek otthonaikba, írja az AFP. Korábban a hatóságok még attól féltek, hogy bármikor megismétlődhet a Fekete Szombatnak elnevezett február 7-e, azonban a héten eső érkezett az Ausztrália délkeleti részén található Victoria államba, és a szeles idő is lecsendesedett.

A legutolsó hivatalos adatok szerint legalább 210-en vesztették életüket a pusztító tűzvészben, ami egész településeket törölt le a térképről. Még hetekig tart a törmelékek eltakarítása, számos szakértő szerint végül akár a háromszázat is meghaladhatja majd az áldozatok száma. A becslések szerint összesen tízezer lakosnak kellett elhagynia otthonát, és kétezer ház vált a lángok martalékává.

Bruce Esplin, a helyi katasztrófavédelem vezetője elmondta, hogy a megmaradt négy nagyobb tűzet már valószínűleg kezelni tudják. "Most már látjuk a fényt az alagút végén. Itt a lehetőség a victoriai lakosoknak, hogy a tűzveszély állandó fenyegetése nélkül nekikezdjenek az újjáépítésnek" - mondta. Az ország más területeiről átirányított tűzoltók is napokon belül hazaindulnak, írja a Telegraph.

John Brumby, Victoria állam miniszterelnöke megígérte, hogy az otthonukat elvesztő lakosokat a telülések újjáépítése alatt - akár másfél évig - speciális szállásokon helyezik el. A károsultak egy 200 millió dolláros segélyalapból is kapnak majd segítséget az újrakezdéshez.

Az évek óta tartó szokatlan szárazság mellett a január végétől az ország déli részén tomboló rendkívüli hőség éppen február 7-én érte el csúcspontját, amikor Melbourne-ben 46,6 Celsius fokkal megdőlt a melegrekord. A tüzek keletkezését elősegítő körülmények mellett a végzetes elem az egyes helyeken akár 125 km/h-s erősségű, változó irányú szél volt, ami pillanatok alatt elterjesztette a lángokat.

Rovatok