Index Vakbarát Hírportál

Áramütést érzett a jemeni gép túlélője

2009. július 2., csütörtök 16:15 | aznap frissítve

A 14 éves Bahia Bakari megérkezett Párizsba, kórházba vitték. A franciák világszintű feketelistát szeretnének, közben Marseille-ben tiltakozók miatt töröltek egy Yemenia-járatot.

Egy minisztériumi repülőgépen Párizsba szállították a kedd hajnali légikatasztrófa egyetlen túlélőjét, a 14 éves Bahia Bakarit. A lányt édesapja és több rokona várta a Le Bourget repülőtéren, ahonnan egyenesen a kórházba vitték.

Az AP hírügynökség beszámolója szerint Kassim Bakari megkérdezte lányától, hogy érzi magát, és minden rendben volt-e az úton. Bahia szavait a vele utazó francia közlekedési miniszter tolmácsolta. Alain Joyandet elmondta, a katasztrófa előtti pillanatokban utasításokat kaptak, majd úgy érezte, mintha elektromos áramot vezettek volna a testébe. Aztán egy nagy robbanást hallott, és a következő pillanatban már a vízben volt. "A többit már ismerik" - mondta a miniszter.

Bahia Bakari hétfőn Párizsban szállt fel egy Jemenbe, Szanaába tartó repülőgépre, amely kedden kora hajnalban erős légörvénybe került, és lezuhant. A kislány 13 órát töltött a vízben, mielőtt kimentették. A gép fedélzetén tartózkodó további 151 ember, köztük lány édesanyja, valószínűleg nem élte túl a balesetet. Bahia néhány csonttöréssel megúszta a katasztrófát.

Egy hónapon belül ez már a második légiszerencsétlenség, amely Airbusszal történt. Június elsején a francia légitársaság Rio de Janeiróból Párizsba tartó A330 típusú Airbusa zuhant a tengerbe. A gép fedélzetén 228 ember volt, köztük négy magyar állampolgár és egy szlovákiai magyar. A gép viharzónába került, majd eltűnt a radarképernyőkről.

Franciaország világszintű feketelistát javasol

Közben Dominique Bussereau, a francia közlekedési minisztérium államtitkára egy lapinterjúban azt fejtegette, az uniós feketelista önmagában azért nem elég, mert egyes távoli országok légitársaságai jobb gépeiket európai úticélokhoz használják az ottani rendszeres ellenőrzések miatt, a kevésbé karbantartott légi járműveket pedig más országok felé irányítják.

Elmondta, Franciaország eltökélt abban, hogy az illetékes európai és világszervezeteket rábírja a feketelista elkészítésére, de elismerte: a javaslatról nincs konszenzus az ENSZ polgári repüléssel foglalkozó ügynökségénél (ICAO), mivel a repülésbiztonsági előírások nem ugyanazok a világ minden országában.

A Yemenia légitársaság egyik volt utaskísérője - aki áprilisban mondott fel korábbi munkahelyén - azt állította: a lezuhant gépen általában mindenki félt. A személyzet minden repüléskor észlelt hibákat, amelyeket az indulás előtt a kifutópályán sebtében javíttatott meg a légitársaság.

Megakadályozták egy jemeni gép felszállását

A Franciaországban élő Comore-szigeteki közösség kétszáz tagja reggel óta akadályozta a jegykezelést a marseille-i repülőtéren a Yemenia légitársaság járatára. A gép szanaa-i átszállással a Comore-szigeteki Moroniba indult volna. A jemeni légitársaság a tiltakozók nyomására délután törölte a járatot - jelentette a France Info hírrádió.

A jemeni légitársaság pultjai előtt tradicionális afrikai ruhába öltözött comore-i származású francia nők egymást kezét fogva alkottak élőláncot, és megpróbálták lebeszélni az utazni vágyókat arról, hogy felszálljanak az általuk "repülő koporsónak" és "haláljáratnak" nevezett repülőgépre.

Rovatok