Index Vakbarát Hírportál

Három kerületet evakuálnak Rigában

2009. július 23., csütörtök 10:39 | aznap frissítve

Három kerületet evakuálnak Rigában, és a lett kikötőváros közeli településeken is értesítik a lakosokat, mert robbanásveszélyes mérgező anyag szivárog a kikötőben.

Robbanásveszélyes mérgező anyag szivárgása miatt evakuálnak három kerületet Rigában, és a környező településeken élőket is kitelepítik.

A lett tűzoltóság közlése szerint az éjszaka folyamán a rigai kikötő egyik tartályában kémiai folyamat indult be, aminek következtében színtelen mérgező anyag - aceton-ciánhidrin - szivárgott ki, ezt azonban csak csütörtök reggel vettek észre. Ha a szóban forgó anyag a levegővel érintkezik, életveszélyes mérgező anyag, ciánhidrogén (kéksav) keletkezik.

Nils Usakovs polgármester szerint ugyanakkor az intézkedések csak a megelőzést szolgálták, és nagyon kicsi a robbanás esélye, írja a Ria Novosti. Hasonlóan nyilatkoztak a helyszínre érkező tűzoltók is.

A hatóságok a helyszínre küldtek egy csoportot, amelynek különleges tartályokba kell összegyűjtenie a mérgező anyagot.

Baiba Rozentale lett egészségügyi miniszter biztosította a lakosokat, hogy a mentők és a kórházak felkészülnek a legrosszabb forgatókönyvre is.

A hatóságok az evakuálás mellett több biztonsági intézkedést is hoztak. A rigai kikötő forgalmát felfüggesztették, ezért a helyi LNT csatorna információi szerint egy Stockholmból érkező hajó sem tudott a szokásos helyén kikötni. Az utasokat egy másik kikötőből végül busszal szállították a lett fővárosba.

A rigai lakosokat felszólították, hogy maradjanak távol a kikötőtől, és egyben az úszást is megtiltották a város közelében.

Rovatok