Index Vakbarát Hírportál

Balla-gyilkosság: a segédmunkás visszavonta vallomását

2009. augusztus 4., kedd 17:24

Fordulat fordulat hátán a meggyilkolt debreceni képviselő ügyében: bár D. Lajos pénteken még azt mondta, ő ölte meg Balla Irmát, közben visszavonta vallomását.

Visszavonta a Balla Irma-gyilkosság kapcsán tett beismerő vallomását D. Lajos, aki a bűncselekményt megelőzően segédmunkásként dolgozott az asszony háza melletti építkezésen; az ügy vádlottja továbbra is az áldozat fia, S. Sándor - mondta a Hajdú-Bihar Megyei Főügyészség szóvivője.

Jónáné Pocsai Edit főügyész-helyettes pénteken azt közölte, hogy ügyész és rendőr együtt hallgatta ki a debreceni D. Lajost, aki beismerte: ő ölte meg Balla Irmát.

A férfi időközben visszavonta a vallomását, így az eljárásban az nem vehető figyelembe - közölte a szóvivő.

Nincs alap a vád visszavonására

Arra a kérdésére, hogy a bizonyítási eljárás eredménye - miszerint D. Lajos kívülről nem láthatta Balla Irma lakásának berendezését, amiről részletes leírást adott, és az áldozat mobiltelefonját azon az útvonalon ásták el, ahol a férfi rendszeresen közlekedett -, nem elegendő-e az eljárás felfüggesztésére, a vád visszavonására és a nyomozás kiterjesztésére, Jónáné Pocsai Edit közölte: "a bizonyítás olyan állapotban van, hogy nincs kellő alap a vád visszavonására".

Hozzátette: a Balla-gyilkosságot a Hajdú-Bihar Megyei Bíróság tárgyalja, a részletekről a bíróság adhat tájékoztatást.

Figula Ildikó, a hajdú-bihari bíróság szóvivője elmondta: a nyomozóhatóság már a gyilkosságot követő hetekben, 2007 májusában meghallgatta D. Lajost, aki úgy nyilatkozott, hogy otthonában aludt a gyilkosság idején, és ezt három tanúval igazolta.

Ez év július közepén a férfi egy ellene más bűncselekmény elkövetése miatt folyó eljárás nyomozati szakaszában a Balla-gyilkosság ügyében beismerő vallomást tett, miszerint ő ölte meg Balla Irmát. Néhány nap múlva azonban a vallomását visszavonta.

D. Lajos összevissza beszél

Figula Ildikó felidézte azt is, hogy a Balla-gyilkosság július 10-én és 13-án lefolytatott tárgyalása során a bíróság tanúként meghallgatta D. Lajost, de a másik bűnügyben tett, a gyilkosságra vonatkozó vallomását nem ismertethette, mert ahhoz a férfi nem járult hozzá.

Az ilyen formában visszavont vallomás pedig nem használható fel ellene. D. Lajos egyébként több meghallgatás során többféle nyilatkozatot tett a Balla-ügyben.

A bíróság a rendelkezésre álló adatokat teljeskörűen értékeli, és azokat figyelembe veszi az S. Sándor elleni büntetőper állásfoglalásában, vagyis ítéletében.

Balla Irma debreceni fideszes önkormányzati képviselőt brutális körülmények között, a lakásában gyilkolták meg 2007 húsvétján. Holttestét a fia találta meg, ő értesítette a rendőrséget. Egy évvel később a rendőrség a fiút, S. Sándort gyanúsította meg a gyilkosság elkövetésével, előbb őrizetbe vették, majd egy évig előzetes letartóztatásban tartották. Jelenleg szabadlábon védekezik.

A tárgyalás augusztus 31-én folytatódik Debrecenben.

Rovatok