Index Vakbarát Hírportál

A tengerbe zuhant egy etióp gép Bejrútnál

2010. január 25., hétfő 06:30 | aznap frissítve

Fedélzetén kilencven emberrel röviddel a felszállás után a tengerbe zuhant egy etióp utasszállító. A katasztrófa a libanoni partoktól néhány kilométerre történt. Esetleges túlélőkről egymásnak ellentmondó információk jelentek meg.

A libanoni hadsereg mentőalakulata eddig hét túlélőt talált a hétfőn hajnalban lezuhant etióp repülőgép roncsai között. Ezt a dpa német hírügynökség jelentette helyi médiabeszámolókra hivatkozva, hivatalosan még nem erősítették meg.

A többi forrás csak a holttestek kiemeléséről számolt be, hétfő délelőtti adatok szerint eddig tizennégyet találtak. Az etióp légitársaság igazgatója is úgy nyilatkozott, hogy folyamatosan tartja a kapcsolatot a libanoni hatóságokkal, de nincs olyan értesülése, amely szerint lenne akár egyetlen túlélő is.

Az Ethiopian Airlines gépe a Földközi-tengerbe zuhant röviddel azután, hogy fél háromkor felszállt a bejrúti repülőtérről. A térségben heves vihar volt. Reptéri források szerint az etióp Boeing 737-800-as nem sokkal a felszállás után eltűnt a radarok képernyőiről.

Fedélzetén 83 utas és hétfős személyzet volt. A libanoni közlekedési miniszter közlése szerint a gépen ötvennégy libanoni, huszonkét etióp, egy-egy iraki, francia és szíriai állampolgár, valamint négy, Nagy-Britanniában, Kanadában, illetve Oroszországban élő libanoni tartózkodott.


A tengerbe zuhant egy etióp gép Bejrútnál nézze nagyobb térképen

A CNN úgy tudja, hogy az utasok között volt Franciaország libanoni nagykövetének felesége is.

Nem terrorcselekmény

Szemtanúk arról számoltak be, hogy egy tűzgömböt láttak lezuhanni, vagyis elképzelhető, hogy a gép már a levegőben kigyulladt. Elképzelhető, hogy villámcsapás érte, a hatóságok kizárják a terrorcselekményt.

Néhány órával később Gházi Aridi libanoni szállítási miniszter közölte, megtalálták a helyet, ahol a gép lezuhant: a libanoni tengerparton fekvő Naameh falutól három és fél kilométerre nyugatra. Naameh körülbelül tizenöt kilométerre fekszik Bejrúttól.

Rovatok