Index Vakbarát Hírportál

Gyanús folt úszik Odessza partjainál

2010. július 12., hétfő 18:28

Egy négy kilométer hosszúságú és két-három kilométer széles, azonosítatlan folt közelítette meg Odessza partjait az elmúlt napokban, adta hírül a RIA Novosztyi. Közegészségügyi szakemberek és tengerbiológusok vizsgálják a folt összetételét, a kikötőváros strandjain hétfőtől fürdési tilalmat rendeltek el.

A felszínen lebegő folt már száz méterre megközelítette a partot, ezért a fürödni vágyók már második napja nem merészkednek a vízbe a strandokon. Szemtanúk beszámolói szerint a foltot átlátszó, iszapos állagú szemcsék alkotják, amelyek tömegesen narancsszínben játszanak.

A mintákat az Ukrán Déltengeri Kutatóintézetnél fognak elemezni, mivel azt feltételezik, hogy a foltot algák, vagy valamilyen más vízi növényi életformák alkothatják.

A környezetvédelmi felügyelet szakemberei mintát vettek az anyagból, és megállapították, hogy a szennyeződés nem tartalmaz vegyi anyagokat. A kikötői hatóságok pedig nem találtak olyan hajót, melyről ez a folt eredhet, továbbá a város szennyvíztisztító telepein sem észleltek rendellenességet.

Rovatok