Index Vakbarát Hírportál

Tömeges gombamérgezés Putnokon

2010. július 19., hétfő 13:55 | aznap frissítve

A rendőrség is nyomoz a putnoki gombamérgezés ügyében. A helyi jegyző szerint a tisztiorvosi szolgálat nem talált szabálytalanságot abban az idősek otthonában, ahol a mérgezés történt. Nyolc embert vittek kórházba, négyen intenzív osztályon vannak, állapotuk súlyos.

Az ózdi rendőrkapitányság foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés gyanúja miatt nyomoz a putnoki tömeges gombamérgezés ügyében egyelőre ismeretlen tettes ellen, mondta Dobi Tamás, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője.

Az idősek otthonában hétfőn délelőtt a tisztiorvosi szolgálat is vizsgálatot tartott, és nem találtak semmilyen szabálytalanságot, közölte Tanner János, a város jegyzője.

A putnoki idősek otthonának egyik dolgozója főzte pénteken a gombapörköltet, amihez az alapanyagot a közeli erdőben szedte. Az ételből kolléganőit is megkínálta.

Másnapra nyolcan rosszul lettek, hétvégén először az ózdi kórházba, majd onnan a miskolci megyei kórházba kerültek. Négyen májdialízisre szorultak, az intenzív osztályon fekszenek, köztük az is, aki a gombát szedte és az ételt főzte; az állapotuk súlyos. A másik négy beteg csak infúziót kap. A következő napokban derül ki azonban, hogy romlik vagy javul az állapotuk.

Azt egyelőre nem tudják, milyen gomba okozta a bajt. Az erre vonatkozó vizsgálatok eredményére napokat kell várni. A tünetek alapján nem zárják ki, hogy gyilkos galóca lehetett az ételben.

Rovatok