Index Vakbarát Hírportál

Felfüggesztettek kaptak a brutális biztonsági őrök

2010. szeptember 3., péntek 13:19

Nyolc, illetve hat hónap felfüggesztett börtönre ítélte a bíróság a BKV nyolc, garázda vagyonőrét, akik összerugdostak egy jegy nélkül utazó fiatalembert.

A vád szerint a 7 férfi és 1 nő 2008 decemberében összevert és összerugdosott egy jegy nélkül utazó fiatalembert az éjszakai busz Széna téri megállójában.

Az ellenőrök először igazolványt kértek a 906-os buszon jegy nélkül utazó fiatalembertől, mad az utas kérésére rendőrt hívtak. A fiatal utas a rendőrségről hazafelé tartva ismét felszállt egy 906-os buszra. A vádlottak, akik biztonsági őrént teljesítettek szolgálatot, ellenőri feladatokat is elláttak. A sértett fiatalember utazási jogosultságának igazolására a korábban kapott csekket mutatta fel, de jegy vételére szólították fel őt. Mivel az utas erre nem volt hajlandó, szóváltás alakult ki, majd amikor a Széna téri buszmegállóba ért a busz, három vádlott ütni-rúgni kezdte és lerángatta a járdára a fiatalembert. Ezt látva, a többi vádlott is leugrott a buszról és mind a nyolcan az utasra támadtak. A vádirat szerint a menekülni próbáló fiatalember lábát kirúgták, majd a földön fekvő sértettet körbeállták, rugdosták és ököllel is ütötték. A körülbelül egy percig tartó folyamatos bántalmazás során az utas zúzódásokat szenvedett, de az ügyészség szerint ennél sokkal súlyosabb sérülésekkel is reálisan számolni kellett volna. A verés folytatását egy véletlenül a helyszínre érkező rendőrtiszt akadályozta meg. Az ügyész vádbeszédében ok nélküli bántalmazásnak nevezte a történteket és hozzátette: a kivagyiság, a "majd én megmutatom" elv érvényesült.

Csoportosan elkövetett garázdaságért és súlyos testi sértés kísérletéért a bíróság három vádlottat 8 hónapi, ötöt pedig 6 hónapi börtönre ítélt, mindannyiuk büntetésének végrehajtását 2 évi próbaidőre felfüggesztette, és valamennyi vádlottat öt évre eltitltotta a vagyonőri foglalkozástól. Mikó Gergely bíró az ítélet indoklásakor kiemelte a cselekmény súlyos társadalmi veszélyességét, hiszen a garázdaságot szolgálatban lévő biztonsági őrök követték el. A bíró példa nélkülinek nevezte az esetet.

Négy vádlott esetében az ítélet jogerős, négy vádlott viszont fellebbezett, illetve három nap gondolkodási időt kért.

Rovatok