Index Vakbarát Hírportál

Feladta magát a norvég lány gyilkosa

2010. szeptember 16., csütörtök 10:15 | aznap frissítve

Csao Fej szerdán adta fel magát a pekingi rendőrségen, beismerte hogy ő ölte meg a 21 éves norvég lányt a budapesti ifjúsági szállón.

Feladta magát Pekingben Csao Fej (Zhao Fei) kínai állampolgár, akit Budapesten egy norvég lány meggyilkolásával gyanúsítanak.

Szigeti József, a BRFK életvédelmi osztályvezetője két hete egy sajtótájékoztatón azt mondta: a nyomozók biztosak abban, hogy ő a tettes, ezt kamerafelvétel is igazolja, több személyi és tárgyi bizonyítékot is beszereztek. Akkor a nyomozás érdekeire hivatkozva nem árultak el részleteket, csak annyit, hogy Ferihegyről repült el.

A 26 éves férfi ellen nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki.

A 21 éves lányt több késszúrással ölték meg a VII. kerületi Hársfa utcában, egy szállóban. A holttestét augusztus 28-án délelőtt találták meg.

A norvég Dagbladet Nyheter lap azt írja, hogy Csao Fej szerdán adta fel magát a kínai rendőrségen. A férfi beismerő vallomást tett: elmondta hogy ő késelte meg Pernille Marie Thronsent.A pekingi rendőrség őrizetbe vette a fiatalembert.

A kínai külügyminisztérium csütörtöki sajtótájékoztatóján közölték, mivel a két ország között nincs kiadatási egyezmény Csao Fejt nem adják ki Magyarországnak: a kínai jog szerint járnak el ellene, és Kínában állítják bíróság elé. Ha bűnösnek találják, akár halálbüntetést is kiszabhatnak rá.

A gyilkos elfogásáról már értesült a lány családja is, a szülők remélik, hogy Magyarországon sikerül bíróság elé állítani a kínai férfit, írja a vg.no. Mindez - kiadatási egyezmény híján - a két ország, Kína és Magyarország hatóságainak külön megegyezésén múlhat.

A hírek szerint a kínai rendőrség azonnal felvette a kapcsolatot a magyar rendőrséggel. Szerettünk volna gyors tájékoztatást kérni a nyomozást vivő Budapesti Rendőr-főkapitányságtól, de a sajtóosztály csak emailes megkeresére hajlandó válaszolni, még megerősíteni sem kívánták a rendkívüli hírt. Kora délután küldött levelükben ennyit írt a BRFK: "Elektronikus úton érkezett megkeresésével kapcsolatban tájékoztatjuk, hogy a Budapesti Rendőr-főkapitányságnak nincs hivatalos információja arra vonatkozóan, hogy elfogták volna a fiatalembert."

"Egyelőre nem értesítették a magyar hatóságokat arról, hogy feladta magát Pekingben az a kínai férfi, aki a gyanú szerint meggyilkolt egy 21 éves norvég diáklányt augusztus végén Budapesten" - közölte az MTI-vel az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szóvivője csütörtök délelőtt. Bényi Mónika azt mondta: a Nemzetközi Bűnügyi Együttműködési Központot még nem értesítették az elfogásról a kínai hatóságok.

Rovatok