Index Vakbarát Hírportál

Pénzért visszavonta a vallomását

2011. február 24., csütörtök 11:45

A szegedi ítélőtábla jogerősen másfél év börtönnel sújtotta azt a 25 éves gyulai férfit, aki több százezer forintot kért az őt kirabló fiatalok szüleitől terhelő vallomásának visszavonásáért.

A gyulai rendőrkapitányságon tavaly indult eljárás csoportosan elkövetett rablás miatt, az ügy sértettje az elsőrendű vádlott volt. Öt embert helyeztek előzetes letartóztatásba.

A férfi március 23-án találkozott az egyik gyanúsított rokonaival, akiktől 150 ezer forintot kért annak fejében, hogy a rablás ügyében korábban tett terhelő vallomását visszavonja. Negyvenezer forintot át is vett, másnap pedig közjegyző előtt úgy nyilatkozott, hogy hamisan vádolta rablással az előzetes letartóztatásba helyezetteket, majd a rendőrkapitányságon is visszavonta terhelő vallomását.

Azt állította, hogy nem rabolták ki, a mobiltelefonját nem erőszakkal vették el, hanem azt ő hagyta a gyanúsítottaknál, akik szamurájkarddal sem fenyegették. A kihallgatás után a vádlott 110 ezer forintot kapott a gyanúsítottak rokonaitól.

Másfél héttel később a vádlott eltaxizott Kétegyházára, ahol kézzel írott vallomásáért további húszezer, útiköltségére pedig további négyezer forintot kért, amit ki is fizettek neki.

Néhány nappal később a vádlott újra taxival ment oda, ekkor már félmillió forintot követelt. Arra hivatkozott, hogy a bíróság által rá más ügyben kiszabott szabadságvesztés elől Thaiföldre akar menekülni, és ezzel meghiúsíthatja a rablás miatt indított büntetőeljárást is. A férfinak ekkor húszezer forintot adtak, de megállapodtak abban, hogy két nap múlva a hiányzó összeget is kifizetik neki.

A gyanúsítottak rokonai azonban ekkor már értesítették a hatóságokat, és a nyomozó ügyészség munkatársai a pénz átadásakor tetten érték a vádlott társát, egy 54 éves gyulai nőt.

A férfit folytatólagosan elkövetett vesztegetés bűntettében mondta ki bűnösnek a táblabíróság, és másfél év börtönnel sújtotta, az asszony bűnsegédként egy évet kapott.

Rovatok