Index Vakbarát Hírportál

Repülőjáratokat töröltek a chilei hamufelhő miatt

2011. június 12., vasárnap 07:48

Törölte több belföldi és a szomszédos Új-Zélandra közlekedő összes vasárnapi járatát a Qantas ausztrál légitársaság a chilei Puyehue tűzhányó okozta hamufelhő miatt. A vulkán múlt szombaton tört ki a dél-amerikai országban, és a szél azóta 9400 kilométerre, az új-zélandi partokig fújta a hamut.

A Qantas a repülőgépek hajtóművére veszélyt jelentő hamufelhő miatt törölte a Sydneyből és Melbourne-ből Új-Zélandra közlekedő összes járatát, valamint a Tasmánia szigetéről induló és oda érkező járatokat. A korlátozás, amely egyelőre csak vasárnapra vonatkozik, nagyjából 1500 utast érint.

Két másik légitársaság, a Virgin Australia és az Air New Zealand ugyanakkor nem törölt egy járatot sem. Az új-zélandi társaság közölte, módosította járatai útvonalát, illetve a repülési magasságot, hogy repülőgépei kikerüljék a vulkáni hamufelhőt.

A chilei vulkánkitörés miatt a héten számos légi járatot töröltek Dél-Amerikában. Tavaly az izlandi Eyjafjallajökull tűzhányó kitörése után számos európai ország hosszú időre lezárta légterét; összesen több mint 100 ezer járatot töröltek, a békeidőben példátlan intézkedések több mint nyolcmillió utast érintettek.

Rovatok