Index Vakbarát Hírportál

Rinocérosz-dzsembori a dzsungelben

2011. december 30., péntek 20:04

A veszélyeztetett orrszarvú faj 35 példányáról, közöttük öt borjúról készítettek felvételeket az indonéziai Jáva szigetének őserdejében. A rejtett kamerák 22 hím és 13 nőstény orrszarvút filmeztek le. Négy borjú hím volt, egy pedig nőstény.

A Jáva nyugati csücskében fekvő Ujung Kulon nemzeti parkban januártól októberig 44 infavörös kamera készített felvételeket az állatokról. Az öt borjú megléte arról tanúskodik, hogy a populáció tovább fejlődik, de a nemek közötti egyenlőtlenség veszélyeztetheti ezt az amúgy is kihalóban lévő fajt – nyilatkozta a park igazgatója. A lefilmezett csordában több a hím, mint a nőstény, így a szakemberek attól tartanak, hogy ez a nőstényekért vívott ádáz harchoz vezet a hímek között. Ebbe akár több rinocérosz is belepusztulhat.

A jávai rinocérosz (Rhinoceros sondaicus) kis termetével, egyetlen szarvával és a bőrén lévő "hajtásokkal" különbözik az afrikai orrszarvútól. Az orrszarvúnyájakat azonban megtizedelték, mert a szarvának gyógyhatást tulajdonítanak számos ázsiai országban, bár több országban tilos a forgalmazása. Az esőerdők irtása, élőhelyének visszaszorulása is felelős a populáció csökkenéséért.

Rovatok