Index Vakbarát Hírportál

Átvágták a vasúti töltést, vizet zúdítottak a miskolci lakótelepre

2012. február 2., csütörtök 18:52

Közveszélyokozás bűntette miatt nyújtott be vádiratot a Miskolci Városi Ügyészség két miskolci férfival szemben, a városban lévő felső-majláthi vasúti töltés 2010-ben történt átvágása ügyében – tájékoztatta Martossy György főügyészségi osztályvezető ügyész.

Martossy György az előzményekről azt mondta: 2010. május közepén a borsodi megyeszékhely térségében és a Szinva-patak vízgyűjtőjén igen rövid idő alatt jelentős mennyiségű csapadék esett. Emiatt a Szinva megáradt és elöntötte egyebek mellett a miskolci Felső-Majláth városrész területén lévő ingatlanokat. A Lillafüredi Állami Erdei Vasút (LÁÉV) vasúti töltése azonban megakadályozta, hogy a víz elöntse a töltés túloldalán lévő lakótelepet.

Két évvel ezelőtt május 16-án délelőtt az elsőrendű vádlott (50 éves férfi) felvette a kapcsolatot a másodrendű  vádlottal (40 éves férfi), és megállapodtak abban, hogy utóbbi egy földmunkagéppel megbontja a vasúti töltést, így levezetik a töltésnek a Bükk felőli oldalán felgyülemlett vizet – tette hozzá az osztályvezető ügyész.

Közlése szerint a 40 éves férfi három helyen átvágta a töltést, emiatt a víz méteres magasságban elöntötte a töltés túloldalán lévő Csóka utcai és Hegyalja utcai panelházak területét. A víz befolyt a pincékbe, a csatornából kimosta a szennyvizet, fertőzésveszélyt idézett elő, több ház elektromos ellátását meg kellett szüntetni, és a parkoló autók is károsodtak.

Martossy György felhívta a figyelmet arra, hogy az ügyben kirendelt szakértő megállapította: a vasúti töltés egyben árvízvédelmi töltésként is funkcionált, így annak bárminemű megbontására a két vádlottnak semmilyen engedélye és felhatalmazása nem volt. Ha a töltést nem vágták volna át, akkor az átbukó víz legfeljebb 30 centiméteres lett volna, azt a szennyvíz- és a csapadékvíz-csatornák is el tudták volna vezetni.

Mivel az átvágás következtében a víz nagy mennyiségben és nagy erővel zúdult a lakótelepre, az ott lakók nem tudtak felkészülni a helyzetre. Az áradás olyan erős volt, hogy egy felnőttet is képes lett volna elsodorni. A töltés átvágása nélkül, homokzsákokkal az ingatlanok védhetők lettek volna, s a vizet vissza tudták volna vezetni a Szinvába.

A vád szerint a vasúti töltés átvágásával a vádlottak indokolatlanul közveszélyt idéztek elő, az jelentős mértékű kárt okozott, emberi életeket veszélyeztetett, a védekezés és a helyreállítás jelentős mértékű anyagi pluszráfordítást igényelt. Az okozott kár eléri a 3,5 millió forintot.

A vádlottak a cselekmény elkövetését részben beismerték. A vádat tanúvallomások, a helyszíni szemle keretében készült jegyzőkönyvek, fotók, szakértői vélemény, valamint a mentőszolgálat és az Északerdő Rt. iratai is alátámasztják – közölte az osztályvezető ügyész, hozzáfűzve, hogy az ügyészség végrehajtandó börtönbüntetés kiszabására tett indítványt a Miskolci Városi Bíróságnak.

Rovatok