Index Vakbarát Hírportál

Népharagot váltott ki egy ateista a vallásos Indonéziában

2012. február 6., hétfő 06:42

A legszélsőségesebbek szó szerint a fejét követelik. A tömeg majdnem meglincselte, a rendőrség pedig börtönbe vetette. "Isten nem létezik" – jegyezte meg Facebook-oldalán az indonéziai Alexander Aan, amivel közfelháborodást váltott ki a világ legnépesebb muzulmán országában.

"Az iszlámot tagadó ateistáknak le kell vágni a fejét. Ezt érdemlik" – olvasható az Ateis Minang (Az ateisták) Facebook-oldalon lévő egyik kommentben, amióta a csoport vezetője, Alexander Aan feltette az oldalra "provokatív" megjegyzését.

Néhány nappal később feldühödött muzulmánok tömege támadt a 30 éves ateistának a szumátrai Pulau Punjung faluban lévő lakására. A rendőrségnek kellett beavatkoznia, és a védelme alá helyezni a fiatalembert.

A 240 milliós Indonézia a világ legnagyobb muzulmán országa, hivatalosan világi állam. Az alkotmány garantálja a vallásszabadságot, és hat vallást ismer el: az iszlámot, a buddhizmust, a hinduizmust, a katolicizmust, a protestantizmust és a konfucianizmust. A muzulmánok a lakosság 90 százalékát teszik ki, második helyen a keresztények állnak 9 százalékkal.

Az istentagadást azonban nem ismerik el. A törvény szerint minden indonéz állampolgárnak választania kell egy vallást, amelyet a személyazonosságijában is feltüntetnek. Az a kijelentés, hogy Isten – vagy Allah – nem létezik, istenkáromlásnak minősül, és akár ötévi börtönnel is büntethető.

Ez fenyegeti Alexander Annt is. Kommentje népharagot váltott ki, ami több megfigyelőt is meglepett a mérsékelt muzulmánnak tartott Indonéziában. Az országban több iszlamista merényletet követtek ugyan el, de a radikális csoportok igen kisszámúak. A teljes arcot-testet borító öltözék viselésére igen rossz szemmel néznek, míg az egyszerű muzulmán kendő is kevéssé elterjedt az északi Aceh tartomány kivételével.

Az igazságszolgáltatás még nem döntött Aan sorsáról, de a helyi rendőrfőnök, Chairul Aziz szerint akkor sem ússza meg az ítéletet, ha felveszi az muzulmán hitet.

A fejét követető dühös megjegyzések mellett a fiatal tisztviselő olyan üzeneteket is kapott, amelyekben a szimpátiájukról biztosítják. Az egyesült államokbeli székhelyű Nemzetközi Ateista Szövetség (IAA) levélben kérte Susilo Bambang Yudhoyono indonéz elnököt, hagyják békén a fiatal istentagadót. "Az (istenkáromlást tiltó) törvény csak lincselések kiváltására és azok megfélemlítésére szolgál, akik nem értenek egyet a vallási rendőrséggel" – írta a szervezet.

Rovatok