Index Vakbarát Hírportál

Megúszta az életfogytiglant O. J. Simpson

2008. december 5., péntek 19:41

Akár életfogytig tartó szabadságvesztést is kiszabhattak volna az egykori amerikaifutball-sztárra, de a bíróság beérte 15 évvel.

O. J. Simpsont fegyveres rablás és emberrablás vádjában október elején bűnösnek találta az esküdtszék. Most több hírtelevízió is élőben közvetítette, ahogy a Las Vegas-i bíróság december 5-én, pénteken meghozta határozatát a büntetés mértékéről. A 61 éves egykori sportolót és színészt halmazati büntetésül 15 év szabadságvesztésre ítélte a bíró. Simpson 54 éves vádlott-társa, Clarence (C.J.) Stewart is ugyanennyi letöltendő szabadságvesztést kapott. A vádlottak akár életfogytig tartó börtönbüntetést is kaphattak volna, ha a legszigorúbb büntetést szabta volna ki a bíróság. Simpson legkorábban kilenc év múlva kerülhet feltételesen szabadlábra.

A vád szerint 2007. szeptember 13-án az egykori sportoló több társával betört egy Las Vegas-i szálloda szobájába, és az ott lakó emléktárgy-kereskedőktől fegyverrel a kezükben értékes sporttrófeák átadását követelték. Simpson azt állítja, hogy tőle ellopott trófeákat akart visszaszerezni, és sem ő, sem társai nem használtak fegyvert.

Simpson a korábbi tárgyalásokon még civil ruhában volt

A szállodai találkozót egy sporttrófeákkal kereskedő férfi, Thomas Riccio szervezte. Riccio titokban videóra rögzítette a szállodai szobában történteket, és állítása szerint a szalagért 210 ezer dollárt kapott a sajtótól.

A történetben szereplő négy másik férfi - egy részük büntetett előéletű - már a per elején bűnösnek vallotta magát és vádalkut kötött a bírósággal, így Simpson perében a továbbiakban tanúként vettek részt. Egyikük tanúvallomásában azt mondta: Simpson kérte arra, hogy hozzon magával fegyvert.

Simpson ügyvédje az előző tárgyaláson védőbeszédében azt mondta: védencét kihasználták, hírnevére alapozva anyagi haszonra akartak szert tenni, és a rendőrök között is volt, aki jó alkalmat látott arra, hogy "elkapja" és "bosszút álljon rajta", amiért tizenhárom évvel korábban felmentették a nagy port felverő kettős gyilkosság ügyében.

A védő a per egy korábbi szakaszában kifogást nyújtott be az ellen, hogy az esküdtszék kizárólag fehérekből állt, szerinte az ügyészség szándékosan kizárta az afroamerikai jelölteket az esküdtek válogatása során. Az ügyész ezt azzal hárította el, hogy a 12 esküdt mellé kiválasztott 6 tartalék esküdt közül kettő fekete bőrű.

Simpson a múlt század 90-es éveiben egyszer már bíróság előtt állt volt felesége, Nicole Brown-Simpson és annak barátja, Ron Goldman meggyilkolásának gyanújával, de az egész Amerikát lázban tartó eljárás végén felmentették a vád alól. Egy későbbi polgári peres eljárásban ellenben az áldozatok családjainak fizetendő, 33,5 millió dollár értékű kártérítésre kötelezték. A bíró pénteken azonban hangsúlyozta, neki és a Las Vegas-i bíróságnak nem lehet feladata, hogy közvetve ezekben az ügyekben is elítélje Simspont.

Rovatok