Index Vakbarát Hírportál

Brókeres film jött, összeomlik a piac?

2014.01.20. 11:56

Különös összefüggésre mutat rá az alábbi ábra: az amerikai részvénypiac nagyobb zuhanásai környékén mindig volt a mozikban egy brókeres kasszasikerfilm. Amikor 1987-ben moziba került a Tőzsdecápák (Wall Street), amikor 2000-ben jött a Brókerarcok (Boiler Room), majd amikor a Tőzsdecápák folytatása érkezett, az mindig egybeesett a nagy pénzügyi válságokkal.

Most pedig, miután évek óta folyamatosan csak emelkedik az S&P 500, és A Wall Street farkasa címen nagyon pörög egy többé-kevésbé tőzsdés témájú film, az összefüggés alapján akár hátra is dőlhetünk, és beletörődve várhatjuk a részvénypiac összeomlását.

Mégis érdemes a vélelmezett összefüggést némi távolságból kezelni, a következők miatt:

  • A legnagyobb csúsztatás talán az, hogy a Tőzsdecápák 2 jóval a 2008. szeptemberi zuhanás után jött: csak 2009-ben kezdték filmezni, és 2010 szeptemberében került a mozikba. Tehát messze nem jelezte előre a világgazdasági válsághoz vezető pénz- és tőkepiaci pánikot (a film részben éppen arról szól).
  • De már a kultikus első rész is két hónappal csúszott: az 1987-es Fekete Hétfő október 19-én volt, a Gordon Gekko viszont csak az év decemberében mutatkozott be a mozikban.
  • A Brókerarcok – ami pont ugyanazt a történetet dolgozza fel, mint A Wall Street farkasa – már talán megfelelhetne a kritériumnak, 2000 januárjában mutatták be, a Nasdaq pedig áprilisban zuhant be. Csakhogy teljesen másról szól: egy filléres részvényeket az ügyfeleire sózó, félig álbróker bűnszervezetről, aminek nem sok köze volt az akkori nagy piaci történetekhez (tehát a dotcom cégek körüli mániához vagy a nagyvállalatok iránti bizalmat megrengető Enron ügyhöz).
  • Lehet úgy is jó filmet csinálni tőzsdés témákról, hogy épp nem omlik össze semmi. A Krízispont (Margin Call) például csak 2011 januárban jelent meg, a legnagyobb részvénypiaci emelkedés közepette.


Rovatok