Index Vakbarát Hírportál

Így gazdagodtak a legvastagabb magyarok

2014.05.14. 14:11

Összeszedtük a Napi.hu 100 leggazdagabb magyar kiadványa alapján a magyar gazdagok élmezőnyének utóbbi tizenkét évét. Így végre egy grafikonon láthatjuk, hogy változott legsikeresebb honfitársaink vagyona az utóbbi, válsággal nehezített évtizedben.

Az inflációhoz képest így alakult az idei első hat helyezett vagyona 2002 óta:

 

Ha mindent nem is, de néhány dolgot le lehet olvasni a grafikonról.

  • Alapvetően gyorsabban gazdagodott a hat leggazdagabb magyar, mint ahogy az árak emelkedtek. Ha 2002-ben az akkori nagyok vagyonát átlagoljuk (ez 27,4 milliárd forint), és ezt szépen felszorozzuk a magyar inflációval, akkor most 46,5 milliárd forintnál járnánk. Ennél mindegyikőjüknek jóval több van ma. A számítást bonyolítja, hogy a magyar gazdagok egy része külföldi eszközökben is tartja a pénzét.
  • 2008 és 2009 között összesen több, mint háromszázmilliárdot buktak csak az itt szereplők. Azóta Csányi, Bige, Gattyán, Várszegi és Széles együttvéve 420 milliárddal lettek gazdagabbak, Demján viszont még ötven milliárddal szegényebb.
  • Demján Sándor mutatta be a legnagyobb kilengést a válság alatt: vagyona egyetlen év alatt kevesebb mint a felére, 300-ról 140 milliárdra olvadt, majd még tovább apadt. Ez annak fényében nem meglepő, hogy a magyar és a régiós ingatlanpiac, ahol Demján befektetéseinek döntő része állt, összeomlott ebben az időben.
  • Széles Gábor ehhez képest maga a konzisztencia, vagyona megdöbbentően állandó gyarapodási üteméből akár azt is megtippelhetnénk, hogy az Echo tévé ura hol fog állni húsz év múlva. Széles bizonyára egy viszonylag konzervatív, ám megbízhatóan az infláció feletti hozamú befektetésben tartja vagyonát.
  • Ordítóan hiányzik a kiadványból a magyar oligarchák fekte lova, Simicska Lajos – viszont abban igazuk van a Napi.hu szerkesztőinek, hogy az ő vagyonát cégeinek nem transzparens tulajdonosi struktúrája miatt szinte lehetetlen megbecsülni. (A listára csak olyan szereplők kerültek fel, akiknek a vagyonát a vállalatuk értéke alapján legalább megközelítőleg meg lehet becsülni.) De csak a Közgépből kirámolt osztalékból is arra következtethetünk, hogy ott lenne a helye az élmezőnyben. Fájó Nyerges Zsolt hiánya is, és bizonyára sok más, a vagyonát inkább rejtegető szereplő hiányzik a listáról.


Rovatok